Clicky


Rutte heeft vertrouwen in politietrainingsmissie

Rutte heeft vertrouwen in politietrainingsmissie
12-07-2011 11:45 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Premier Mark Rutte heeft zich dinsdagochtend laten bijpraten over de politietrainingsmissie in Afghanistan. Hij zei achteraf onder meer dat de briefing hem veel vertrouwen heeft gegeven.

Vorige week vertrok de eerste lichting Nederlanders naar Kunduz. Sinds het voorjaar waren al Nederlandse militairen actief met het opbouwen van de kampen van waaruit de eenheden die meedoen aan de missie hun werkzaamheden verrichten.

De premier werd dinsdag op het Defensie Operatie Centrum in Den Haag bijgepraat over de laatste stand van zaken door onder meer commandant der strijdkrachten Peter van Uhm. Volgens Rutte is de algemene veiligheid in Kunduz verbeterd, ondanks het toegenomen aantal zelfmoordaanslagen.



Momenteel worden in Kunduz de laatste voorbereidingen getroffen voor de trainingen. De politietrainingsmissie gaat in de loop van deze zomer van start en duurt tot medio 2014. In totaal nemen 545 Nederlandse militairen en politieagenten deel aan de missie. Het is de bedoeling dat de Nederlanders de Afghaanse politie gaan helpen een rechtsstaat op te bouwen en zelf de openbare orde te handhaven.

Rutte wil zelf ook een bezoek aan Kunduz brengen. Wanneer hij dat doet wordt om veiligheidsredenen niet bekendgemaakt. De Tweede Kamer stemde eind januari met een kleine meerderheid in met de missie naar de Aghaanse provincie.