Clicky


Greipel troeft Cavendish af

Greipel troeft Cavendish af
12-07-2011 21:30 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - André Greipel heeft dinsdag de tiende etappe in de Tour de France gewonnen. In de straten van Carmaux sprintte de Duitser van Omega Pharma-Lotto op de laatste meters over zijn voormalige ploeggenoot Mark Cavendish (HTC-Highroad) heen. José Joaquin Rojas (Movistar) werd derde. Thomas Voeckler behoudt de gele trui, Johnny Hoogerland rijdt ook woensdag in de bolletjestrui.

Na een vroege val in het peloton lukte het zes man om weg te komen. De voor Vacansoleil koersende Italiaan Marco Marcato koos met vijf Fransen het hazenpad. De voorsprong van het zestal liep op tot maximaal vier minuten, maar op vijftien kilometer voor de streep was het spel uit.

Onderweg had Marcato wel vijf bergpunten gepakt om de bolletjestrui van Johnny Hoogerland veilig te stellen. Dat leverde de Italiaan de prijs van meest strijdlustige renner op.

Hoogerland hield in het peloton betrekkelijk eenvoudig stand. Op de laatste klim van de vierde categorie zag de gehavende Zeeuw Thomas Voeckler wel een punt pakken en hem tot op vijf punten naderen in het klimmersklassement. Voeckler trok samen met Philippe Gilbert, Tony Gallopin, Tony Martin en Dries Devenyns nog op avontuur, maar ook zij haalden het niet.



Gilbert was op net iets minder dan vijf kilometer voor de streep de laatste die werd ingelopen waarna de sprintersploegen aan de slag konden. Cavendish kreeg in de laatste kilometers weinig steun van zijn ploeggenoten, maar leek toch op weg naar zijn derde ritzege. Greipel stapte echter uit zijn schaduw en boekte zijn eerste zege in de Tour. De Duitser mocht bij HTC nooit de Tour rijden, maar won wel al ritten in de Giro en de Vuelta.