Clicky


D66: Grootschalig EU-onderzoek naar effect antiterreur maatregelen

D66: Grootschalig EU-onderzoek naar effect antiterreur maatregelen
12-07-2011 21:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
Het verbod op vloeistoffen in handbagage, massale gegevensopslag, bodyscanners, zwarte lijsten - op initiatief van D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld komt er een diepgaand Europees onderzoek naar de effectiviteit van dit soort anti-terreurmaatregelen.

Privacy
De Commissie burgerlijke vrijheden van het Europees Parlement stemde dinsdag in met een opdracht daartoe aan de Europese Commissie. Een grondig onderzoek moet uitwijzen of het effect en de kosten van de maatregelen opwegen tegen de aantasting van de fundamentele vrijheden die ermee gepaard gaat. In veel gevallen staat de privacy en rechtsbescherming van onschuldige burgers onder druk.

Verantwoording
In 't Veld vindt het niet meer dan logisch dat de anti-terreurwetten, die sinds de aanslagen van 11 september 2001 zijn ingevoerd, eens grondig worden doorgelicht. "In een democratie is het normaal dat beleid nuchter wordt geëvalueerd", stelt ze. "Regeringen moeten verantwoording afleggen over de kosten van terreurbestrijding en wat ermee wordt bereikt. Net als bij ieder ander dossier."

Andere doelen
Over het effect van de anti-terreurwetgeving is weinig bekend. Vergroot het de veiligheid daadwerkelijk? En hoe breed worden de nieuwe bevoegdheden van politie, justitie en inlichtingendiensten ingezet voor andere doelen dan terreurbestrijding? Met het rapport van In 't Veld beschrijft het Europees Parlement precies wat de evaluatie van de Europese Commissie moet inhouden.

Absurd
In 't Veld: "Het is behoorlijk absurd dat we zoveel beleid hebben zonder enig idee over de kosten en het resultaat, en de financiële last zomaar doorschuiven naar de belastingbetaler." Kennis van de kosten is volgens In 't Veld essentieel om transparant beleid te maken en verantwoording te kunnen afleggen. De christendemocratische Europese Volks Partij (EVP) stemde tegen het rapport van In 't Veld.