Clicky


'Nederland erkent Libische rebellen'

'Nederland erkent Libische rebellen'
13-07-2011 13:43 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Nederland erkent samen met België en Luxemburg de nationale overgangsraad van de rebellen in Libië. Dat melden Belgische media. De woordvoerder van minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) ontkent het nieuws.

Rosenthal praat woensdag in Brussel met zijn twee Benelux-ambtgenoten met een delegatie van de Libische rebellen. Onder hen is kopstuk van de nationale overgangsraad Mahmoud Jibril, met wie Rosenthal een aantal weken geleden in Den Haag sprak.

De Belgische minister van buitenlandse zaken Steven Vanackere maakte woensdagochtend bekend dat de drie landen, in navolging van onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië, de overgangsraad van de rebellen in Bengazi erkennen.

Rosenthal zei eerder dat de Nederlandse regering geen regeringen, maar slechts staten erkent. De overgangsraad werd daarom slechts als een legitieme gesprekspartner erkend.

In Libië vinden sinds begin maart onlusten plaats. Anti-regeringsrebellen willen dat de Libische leider Moammar Gadhafi opstapt. De Nederlandse regering heeft onlangs deelname aan de NAVO-missie in Libië met drie maanden verlengd.