Clicky


Been weg bij Feyenoord na conflict met spelers

Been weg bij Feyenoord na conflict met spelers
13-07-2011 14:17 | Sport | auteur de redactie
ROTTERDAM (Novum) - Mario Been vertrekt per direct bij Feyenoord. De spelersgroep van de geplaagde Rotterdamse club zag het niet meer zitten met de oefenmeester. Dat maakte Feyenoord woensdag op een persconferentie in Ermelo bekend. De Rotterdammers zijn daar op trainingskamp. Been verliet het kamp dinsdagavond al. Assistent Leon Vlemmings neemt zijn taken waar.

Been is de tweede trainer op rij die door de spelers van Feyenoord aan de kant wordt geschoven. Ook in Gertjan Verbeek werd begin 2009 het vertrouwen opgezegd.

De spelersgroep had maandag na het diner een gesprek over andere zaken, maar daarbij werd al snel duidelijk dat er veel onvrede leefde bij de spelers. Aanvoerder Ron Vlaar besloot daarop technisch directeur Martin van Geel in te lichten. Die legde de verantwoordelijkheid bij de spelers. "Ik heb gezegd: doe dit niet. Besef wat dit betekent."

Dinsdagavond kwamen de voetballers opnieuw bijeen en daarbij werd gestemd. Dertien van de achttien spelers hadden geen vertrouwen meer in Been. Van Geel probeerde nog een dialoog op gang te brengen, maar bij Been 'knapte er iets'. "Hij voelde zich bedrogen en werd emotioneel. Hij voelde weinig meer voor een gesprek."

Been, die tussen 1982 en 1988 speler was van de stadionclub, werd in 2009 binnengehaald als de verloren zoon nadat hij bij NEC goede prestaties had getoond. De Nijmegenaren had hij in 2008 naar Europees voetbal geleid. Bij Feyenoord zette de trainer zijn goede reeks in eerste instantie voort door in zijn eerste seizoen vierde te worden.

De jaargang 2010-2011 werd echter een martelgang. In de voorronde van de Europa League was AA Gent al te sterk en daarna volgde een slechte reeks in de Eredivisie. Daardoor bungelde Feyenoord lang rond de degradatiestreep. In de slotfase werd het linkerrijtje nog benaderd, maar verder dan de tiende plaats kwam de volksclub niet meer.