Clicky


Cavendish wint rit en groene trui

Cavendish wint rit en groene trui
13-07-2011 17:52 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Mark Cavendish heeft woensdag zijn derde etappezege in deze Tour geboekt. De Brit van HTC-Highroad bleef in de straten van Lavaur André Greipel (Omega Pharma-Lotto), Tyler Farrar (Garmin-Cervélo) en Denis Galimzyanov (Katusha) voor. Cavendish veroverde door zijn zege ook de groene trui die in het bezit was van Philippe Gilbert. Thomas Voeckler behoudt de gele trui, Johnny Hoogerland de bolletjestrui.

Net als in de etappe van dinsdag was er een lange vlucht voordat de sprinters toch hun zin kregen. Een zestal renners, waarin de Nederlandse inbreng door Raborenner Lars Boom werd verzorgd, kreeg een maximale voorsprong van 4.20 minuten van het peloton. Langzaam maar zeker werd dat teruggevoerd tot Boom in de laatste vijf kilometer zijn medevluchters achter zich liet.

De tijdritspecialist pakte een voorsprong op het peloton, maar genoeg was het niet. Hij werd achthonderd meter na zijn vluchtmakkers alsnog gepakt. Zelfs de prijs voor meest strijdlustige renner leverde hem die laatste stuiptrekking niet op. Die ging naar Mickaël Delaplage (FDJ).



In de laatste kilometer werden de sprinters vooraan afgeleverd. Cavendish kwam op vijfhonderd meter op kop te zetten en revancheerde zich voor dinsdag. André Greipel leek hem even bij te gaan halen, maar de Duitser kwam op een fietslengte achter de Manxman binnen. De zege van Cavendish was zijn achttiende in vijf Tours.