Clicky


Sanchez wint eerste bergrit op Luz-Ardiden

Sanchez wint eerste bergrit op Luz-Ardiden
14-07-2011 18:18 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Samuel Sanchez (Euskaltel) heeft de eerste bergrit van de Tour de France gewonnen. De Spanjaard klopte Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) op de slotklim van de twaalfde etappe, die voerde van Cugnaux naar de top van Luz-Ardiden. Robert Gesink moest lossen en verloor veel tijd. Thomas Voeckler (Europcar) houdt het geel om zijn schouders.

Fränk Schleck (Leopard Trek) reed in de slotfase weg van de favorieten en legde beslag op de derde plaats. Ivan Basso (Liquigas) kwam als vierde over de meet. Alberto Contador (Saxo) verloor in de slotkilometer nog enkele seconden op Cadel Evans en Andy Schleck.

Zes man pakten een maximale voorsprong van negen minuten in de openingsfase van de etappe. Mark Cavendish (HTC) won de tussensprint van het peloton, pakte negen punten en verstevigde zijn positie in het puntenklassement. Jose Joaquin Rojas hengelde zeven punten binnen, Philippe Gilbert pakte er vier.

Johnny Hoogerland waagde een aanvalspoging op La Hourquette d'Ancizan, een klim van de eerste categorie. De leider in het bergklassement kreeg Sylvain Chavanel en Roman Kreuziger mee, maar moest zelf even later lossen. Hij verloor de bolletjestrui aan ritwinnaar Sanchez, die veertig punten verdiende op Luz-Ardiden.

In de kopgroep vloog Geraint Thomas tijdens de afdaling van La Hourquette d'Ancizan uit de bocht. Hij had geluk niet van een steile helling te donderen. Een minuut later miste de Sky-renner opnieuw een bocht, waardoor hij de aansluiting verloor. In het peloton ontstond verderop een valpartij in de bocht waar ook de Brit tegen het asfalt ging.



Tijdens de tweede klim van de dag, de Tourmalet, moest Gesink lossen. Ploegmaat Carlos Barredo liet zich afzakken ter ondersteuning, maar de Varssevelder stuurde hem met een armgebaar weg. Hij verloor bijna achttien minuten en kelderde in het klassement. Ook Luis Leon Sanchez (Rabo) moest lossen uit het peloton en verloor zijn tweede plaats in het klassement.

Ondertussen viel de kopgroep uiteen op de Tourmalet, waar Jérémy Roy als eerste bovenkwam voor de teruggekeerde Thomas. Sanchez en Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) achterhaalden het tweetal op Luz-Ardiden en streden om de zege.

Even leek Fránk Schleck nog met de zege aan de haal te gaan. De oudste van de Schleck-broers demarreerde enkele keren uit de groep favorieten en had succes bij zijn derde poging. Toen de Luxemburger de twee leiders in het oog kreeg zette Sanchez echter nog eenmaal flink aan en reed solo naar de zege.