Clicky


Hushovd komt alleen aan in Lourdes

Hushovd komt alleen aan in Lourdes
15-07-2011 23:27 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Thor Hushovd heeft de dertiende etappe van de Tour de France gewonnen. De Noorse wereldkampioen achterhaalde vluchter Jérémy Roy (FDJ) in de slotkilometers van de 152.5 kilometer lange bergrit en kwam solo over de meet in Lourdes. David Moncoutié (Cofidis) werd tweede. Roy kwam als eerste aan op de Col d'Aubisque en neemt de bolletjestrui over van Samuel Sanchez (Euskaltel).

Een kopgroep van tien man maakte de koers. Roy, Moncoutié, Hushovd, Lars Bak (HTC), Maarten Tjallingii (Rabo), Dmitriy Fofonov (Astana), Edvald Boasson Hagen (Sky), Jérôme Pineau (Quickstep), Alessandro Petacchi (Lampre) en Vladimir Gusev (Katusha) pakten een maximale voorsprong van zes minuten.

Bij de tussensprint na 82,5 kilometer in Bielle deed Hushovd, de nummer vijf in het klassement voor de groene trui, geen enkele poging om punten te sprokkelen. Jose Joaquin Rojas (Movistar) was Mark Cavendish (HTC) te slim af in de sprint van het peloton en liep een puntje in op de Britse sprinter.

Hushovd demarreerde aan de voet van de Aubisque en had duidelijk zijn zinnen gezet op de ritzege. De Noor sloeg direct een gat en kreeg even later Roy achter zich aan. Op het steile gedeelte van de klim van de buitencategorie kwam Roy langszij en even later moest Hushovd ook Moncoutié laten gaan. Hij beperkte zijn achterstand en achterhaalde Moncoutié in de afdaling.

Roy, die zich ondertussen had verzekerd van de bolletjestrui, reed een dijk van een etappe en behield lange tijd zijn voorsprong op de twee achtervolgers. In de laatste kilometers kregen Moncoutié en Hushovd de Fransman in zicht, waarna Moncoutié niet meer mee wilde werken. De sterke Hushovd jumpte weg van zijn medeachtervolger en reed in een adem weg van Roy. Hij werd uitgefloten door het Franse publiek bij de aankomst.



Jelle Vanendert kwam als eerste aan op de Côte de Cuqueron, het eerste klimmetje van de dag, en liep twee punten in op Sanchez voor het bergklassement. De Belg staat daarin derde met 34 punten. Sanchez heeft er veertig, Roy komt op een totaal van 45.

Johnny Hoogerland had moeite het tempo bij te houden en kwam in de 'bus' aan op ruim 22 minuten van de winnaar. Robert Gesink herstelde zich knap van de desastreuze rit van donderdag. Hij waagde zelfs enkele vluchtpogingen aan het begin van de etappe en kwam aan in het tweede gedeelte van het peloton. Lars Boom stapte na een klein uur koers af met een overbelaste achillespees.

Naast Boom verloor de Tour ook klassementsrenner Andreas Klöden. De Duitser van Radioshack stapte in het begin van de koers af met rugproblemen. De voormalig nummer twee van La Grande Boucle is al de vierde coureur van de ploeg van Johan Bruyneel die afhaakte. Ook de Rus Vladimir Isaichev (Katusha) gooide de handdoek in de ring.