Clicky


PVV-Statenlid in Limburg stapt uit fractie

PVV-Statenlid in Limburg stapt uit fractie
19-07-2011 17:23 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Het Limburgse Statenlid Harm Uringa verlaat de PVV-fractie. Hij gaat als eenmansfractie door in het Limburgs Parlement. De PVV laat weten dat Uringa 'om hem moverende redenen' heeft besloten per direct de fractie te verlaten. Fractievoorzitter Laurence Stassen was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor verder commentaar.

De PVV maakt in Limburg samen met de VVD en het CDA deel uit van het college van Gedeputeerde Staten. Door het vertrek van Uringa komt de meerderheid van de drie partijen niet in gevaar. Samen hadden zij 28 van de 47 zetels.

Met het vertrek van Uringa wordt het CDA met tien zetels weer de grootste fractie in het Limburgs Parlement, zoals de Provinciale Staten in Limburg worden genoemd. De PVV houdt negen zetels over.

Eerder deze maand liet PVV-Kamerlid Roland van Vliet weten de Statenfractie in Limburg te verlaten. Als reden gaf hij op dat deze functie niet langer te combineren was met zijn werk in de Tweede Kamer. Van Vliet wordt in principe opgevolgd door de volgende kandidaat op het stembiljet van de partij.



Onduidelijk blijft wat de precieze redenen zijn voor de 66-jarige Uringa om de fractie te verlaten. Tegenover de Limburgse omroep L1 laat hij weten dat aan zijn stap 'een lang proces vooraf is gegaan, maar dat afgesproken is niet met modder te gooien'.

Voor zijn aantreden liet Uringa weten dat zijn politieke ambitie was om 'heel goed te letten op een goede besteding van het door de burgers verdiende belastinggeld'. "Mijn devies: de overheid is er voor de burgers en niet omgekeerd", schreef hij op de website van de PVV.