Clicky


Hushovd wint, gebroeders Schleck verliezen tijd

Hushovd wint, gebroeders Schleck verliezen tijd
19-07-2011 19:22 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Thor Hushovd heeft zijn tweede rit in de Tour de France gewonnen. De 33-jarige Noor klopte zijn landgenoot Edvald Boassen Hagen en Ryder Hesjedal op de meet van de zestiende etappe, die voerde van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Gap. De verliezer van de dag was Andy Schleck, die 1.09 minuten verloor op Cadel Evans. Frank Schleck en Thomas Voeckler verloren 21 seconden op de Australiër. Voeckler behield het geel.

De vijftiende etappe stond met de naderende Alpenritten te boek als van de laatste kansen voor de aanvallers. Veel renners hadden daarom hun zinnen gezet op een lange ontsnapping. Een spervuur aan demarrages was het gevolg. Door het hoge tempo in het peloton, meer dan vijftig kilometer per uur, slaagde niemand er echter in weg te komen.

Pas na honderd kilometer kreeg een kopgroep van tien de zegen van het peloton. Dries Devenyns, Hushovd, Boasson Hagen, Marco Marcato, Andriy Grivko, Hesjedal, Michail Ignatiev, Tony Martin, Alan Perez en Jérémy Roy bouwden al snel een grote voorsprong op. Bauke Mollema van de Rabobank probeerde tevergeefs nog aansluiting te vinden bij de koplopers.



Al snel werd duidelijk dat de kopgroep om de dagzege mocht strijden. Aan de voet van de Col de Manse, een berg van de tweede categorie met elf kilometer klimwerk, zocht Michail Ignatiev de aanval. Devenyns probeerde bij de Rus aan te sluiten, maar viel na een paar kilometer stil. Explosiever was de demarrage van Hesjedal. De Canadees kwam als eerste boven, op negentien seconden gevolgd door Boasson Hagen en Hushovd.

Op ruim vijf minuten achterstand ontvouwde zich in het peloton een spectaculair schouwspel. Alberto Contador voegde de daad bij het woord en koos op de klim het hazenpad. De eerste keer kon Andy Schleck nog pareren, de tweede maal moest de Luxemburger net als zijn broer Fränk Schleck, Ivan Basso en Voeckler passen.

Evans en Samuel Sanchez konden de drievoudig tourwinnaar wel volgen. Op 4.43 minuten van Hesjedal bereikten zij de top van de Col de Manse. In de 11,5 kilometer lange afdaling naar Gap werkte het drietal goed samen om de voorsprong op de concurrentie te vergroten. Intussen raakte Andy Schleck steeds verderop.

De kopgroep naderde al de finish. Boassen Hagen ging als eerste aan, maar de Noor was niet opgewassen tegen zijn sterke landgenoot, die zijn tweede zege in een bergetappe pakt. Van de favorieten kwam Cadel Evans op 4.23 minuten als eerste binnen, Contador en Sanchez volgden op drie seconden. Voeckler en Fränk Schleck hielden de schade enigszins beperkt: 21 seconden. Dat kon niet gezegd worden van Ivan Basso (54 seconden) en Andy Schleck (1.09). Rob Ruijgh was op de negentiende plaats de beste Nederlander.

In het algemeen klassement steeg Evans ten koste van Fränk Schleck naar de tweede plaats. Hij heeft 1.45 minuten achterstand op Voeckler. Fränk Schleck (1.49), Andy Schleck (3.03), Sanchez (3.26), Contador (3.42) en Basso (3.49) hebben al meer averij opgelopen.