Clicky


Boasson Hagen pakt tweede ritzege in Pinerolo

Boasson Hagen pakt tweede ritzege in Pinerolo
20-07-2011 17:59 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Edvald Boasson Hagen heeft zijn tweede zege in de Ronde van Frankrijk te pakken. De Noor van Sky begon als eerste aan de afdaling van de Colle Pra Martino en kwam solo over de meet in de zeventiende etappe, die voerde van Gap naar het Italiaanse Pinerolo. Raborenner Bauke Mollema werd knap tweede. Thomas Voeckler behoudt het geel.

Alberto Contador (Saxo) sloeg in de laatste afdaling samen met meesterdaler Samuel Sanchez (Euskaltel) een klein gaatje met de broertjes Schleck (Leopard) en Cadel Evans (BMC). De medefavorieten achterhaalden de Spanjaard echter op de finish. Voeckler vloog uit de bocht in de afdaling en verloor 27 seconden van zijn voorsprong in het klassement.

Jelle Vanendert behield de bolletjestrui. De Belg van Omega Pharma-Lotto kwam in de groep met Contador aan. Mark Cavendish (HTC) pakte het enig overgebleven puntje bij de tussensprint en liep daardoor iets uit op Jose Joaquin Rojas (Movistar) en Philippe Gilbert (Omega Pharma-Lotto). Rigoberto Uran (Sky) behield de leiding in het jongerenklassement.

De koers werd gemaakt door een kopgroep met Maarten Tjallingii (Rabo), Ruben Perez (Euskaltel), Mollema, Dmitriy Fofonov (Astana), Maciej Paterski (Liquigas), Sandy Casar (FDJ), Dmitriy Muravyev (Radioshack), Sylvain Chavanel (Quickstep), Andrey Amador (Movistar), Edvald Boasson Hagen (Sky), Julien el Fares (Cofidis), Borut Bozic (Vacansoleil), Björn Leukemans (Vacansoleil) en Jonathan Hivert (Saur). AG2R had evenals dinsdag de slag gemist.



De veertien vluchters pakten een maximale voorsprong van acht minuten. Perez Moreno demarreerde twee kilometer voor de top van de voorlaatste klim, de Sestrières, maar werd twaalf kilometer voor de meet weer ingerekend. Chavanel had onderweg bijna alle bergpunten opgepikt en waagde een vluchtpoging op de Colle Pra Martino.

Hagen, die dinsdag nog achter het net viste, achterhaalde de Franse kampioen en reed hem voorbij. Alleen Hivert reageerde. Ook Mollema zette aan en rekende de Fransman op de top van de Pra Martino in. In de moeilijke afdaling vloog Hivert uit de bocht, waardoor Mollema onbedreigd naar de tweede plaats reed. Hagen was te snel voor de Groninger.

Johnny Hoogerland viel vanuit het peloton met een achterstand van zeven minuten op de koplopers aan op de Sestrières. Met Kevin de Weert (Quickstep) en Nicholas Roche (AG2R) werd vijf minuten teruggepakt op de klim van de eerste categorie. In de afdaling kwam het trio echter tekort. De Zeeuw meldde 's ochtends nog dat twee hechtingen waren opengesprongen en dat de wonden mogelijk ontstoken waren.