Clicky


Uitbraak bacterie Maasstad onder controle

Uitbraak bacterie Maasstad onder controle
21-07-2011 19:10 | Gezondheid | auteur de redactie
ROTTERDAM (Novum) - De uitbraak van de gevaarlijke klebsiellabacterie in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is onder controle. Dat zei algemeen directeur Paul Smits van het ziekenhuis donderdag op een persconferentie.

Nadat bekend werd dat het ziekenhuis kampt met een uitbraak van de bacterie, is de hulp van het UMC Utrecht ingeschakeld om de problemen onder de knie te krijgen. Het Rotterdamse ziekenhuis volgde de afgelopen tijd een door de Utrechtse collega's opgesteld draaiboek.

Met uitzondering van een brandwondenpatiënt lijken er geen nieuwe besmettingen meer te zijn, aldus Smits. "Hoe die patiënt besmet is geraakt, kunnen we niet verklaren." De patiënt was echter al opgenomen toen het ziekenhuis de uitbraak nog niet onder controle had, zegt hij.

Smits stelt dat het ziekenhuis nu veilig is. "We kunnen de patiënten goed scheiden, we weten wie waar ligt en we blijven testen."

De kritiek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan de directeur deels onderschrijven. "De communicatie tussen twee afdelingen is niet in orde", erkent de directeur.

Donderdag werd bekend dat als het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam niet uiterlijk vrijdag zijn afspraken nakomt, de IGZ alsnog een opnamestop afkondigt. De IGZ stelde het ziekenhuis woensdag onder verscherpt toezicht.

Smits zegt dat momenteel bij het UMC Utrecht wordt gezocht naar iemand die ervoor kan zorgen dat de communicatie verbetert.