Clicky


Andy Schleck wint koninginnerit op Galibier

Andy Schleck wint koninginnerit op Galibier
21-07-2011 19:16 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Andy Schleck heeft een coup gepleegd in de achttiende etappe van de Tour de France, die van Pinerolo voerde naar Galibier Serre-Chevalier. De Luxemburger demarreerde op de tweede beklimming van de zware bergrit, kwam solo aan op de Galibier en pakte ruim twee minuten op de concurrentie. Thomas Voeckler hield het geel op het nippertje.

Jelle Vanendert (Omega Pharma-Lotto) pakte geen punten in het bergklassement, maar start vrijdag wel in de bolletjestrui. Pierre Rolland van Europcar reed Rigoberto Uran uit de witte trui in het jongerenklassement. Mark Cavendish (HTC) behoudt het groen. Andy Schleck werd uitgeroepen tot meest strijdlustige renner.

De wedstrijd werd hard gemaakt door een groep van negentien man met de Nederlanders Maarten Tjallingii (Rabo), Joost Posthuma en Johnny Hoogerland (Vacansoleil). Robert Gesink wilde aansluiten op weg naar het dak van de Tour, de Col Agnel, maar had de pech dat Arnold Jeannesson (FDJ) meereed. De Fransman kreeg geen ruimte vanwege zijn positie in het klassement en de groep werd ingerekend.

Toen Andy Schleck demarreerde op de Col d'Izoard, de tweede berg van de buitencategorie, viel de groep met favorieten stil. De renner van Leopard had twee ploeggenoten vooruit zitten in de kopgroep, die hij tijdens zijn aanval als springplank gebruikte. Posthuma hielp hem een stukje omhoog, teammaat Maxime Monfort hielp zijn kopman tijdens de afdaling van de Col d'Izoard.



Schleck pakte een maximale voorsprong van meer dan vier minuten op de favorieten. Pas toen de groep met klassementsrenners een eind was gevorderd op de Galibier gaf Cadel Evans (BMC) gas. De Australiër bracht in zijn eentje met waar beulswerk het gat met Andy terug en verloor 2.15 minuten. Fränk Schleck loste Evans in de slotmeters, pakte acht seconden en passeerde hem in het klassement. Alberto Contador had donderdag moeite om aan te haken bij de toppers en loste op de slotklim. Hij verloor 3.50 minuten op de jongste van de broertjes Schleck en kijkt tegen een achterstand van 4.44 minuten aan op Voeckler. De geletruidrager gaf alles op de Galibier en hield op de meet vijftien seconden over op de etappewinnaar.

Robert Gesink was de beste Nederlander op de 21e plaats. De Rabokopman verloor 5.35 minuten op Andy Schleck. Rob Ruijgh (Vacansoleil) werd 25e op 7.25 minuten en klom naar de twintigste plek in het klassement.