Clicky


Rolland boekt zege op Alpe d'Huez

Rolland boekt zege op Alpe d'Huez
22-07-2011 19:59 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Pierre Rolland heeft Frankrijk de eerste etappezege van deze Tour bezorgd. De jonge Fransman (Europcar) kwam alleen aan op Alpe d'Huez en veroverde de witte trui. Voor Europcar was er ook slecht nieuws, want Thomas Voeckler raakte de gele trui kwijt aan Andy Schleck. De Fransman staat op 2.10 minuten van Andy vierde. Fränk Schleck is tweede op 53 tellen van zijn broertje, Cadel Evans geeft 57 seconden toe.

De laatste bergettappe ontplofte vrijwel direct na de start. Eerst ontstond er een kopgroep van veertien man met daarin Johnny Hoogerland, maar even later gingen de toppers zich al roeren. Een aanval van Contador werd gecounterd door de Schlecks en Evans. Geletruidrager Voeckler liet hen in eerste instantie gaan, maar sloot even later met een machtige tussensprint weer aan.

Op de flanken van de Télégraphe was Fränk Schleck de eerste die afhaakte en even later waren ook Evans, die mechanische problemen had, en Voeckler gezien. De Fransman reed lang alleen en probeerde uit alle macht terug te komen bij de kopgroep. Op de Galibier gaf hij zijn achtervolging uiteindelijk op en moest hij zelfs lossen uit het peloton.

In de lange afdaling naar de voet van Alpe d'Huez kwam iedereen echter weer bij elkaar. Bauke Mollema en Evans probeerden het samen, maar toen de rest van de favorieten aansloot, zette Contador nogmaals aan. Andy Schleck en Evans reden samen naar boven, maar de Spanjaard bleef buiten bereik.

Contador had zichzelf echter overschat en werd wel bijgehaald door Samuel Sanchez en Pierre Rolland, de meesterknecht van Voeckler. Die Fransman sprong op twee kilometer van de streep weg bij de twee Spanjaarden. Sanchez kwam veertien tellen later aan, Contador gaf 23 seconden toe.



Daarachter sprintte Evans naar de vijfde plaats achter Peter Velits, maar de Australiër pakte geen seconden meer op nummer negen Andy Schleck. De Luxemburger veroverde naast het geel ook de bolletjestrui. Alberto Contador werd uitgeroepen tot strijdlustigste renner.

De beste Nederlander op vrijdag was Bauke Mollema. De Groninger, die donderdag in de bus zat die te laat aankwam, kwam op 5.10 minuten als 27e aan. In het algemeen klassement blijft Rob Ruijgh de beste Nederlander. Hij zakte wel een plek naar de 21e plaats.