Clicky


Amy Winehouse: hoge pieken, diepe dalen

Amy Winehouse: hoge pieken, diepe dalen
23-07-2011 19:35 | Showbizz | auteur de redactie
LONDEN (Novum) - Amy Winehouse is zaterdagmiddag dood gevonden in haar woning in Londen. Waaraan de 27-jarige zangeres is overleden, is nog onduidelijk. Winehouse had al jaren problemen met drank en drugs.

Winehouse stond woensdag nog op het podium. De zangeres verzorgde een gastoptreden tijdens de show van haar petekind, Dionne Bromfield. De nuchtere Amy durfde het nog niet aan om te gaan zingen, maar moedigde haar protégé aan en gaf haar een knuffel.

Het was de eerste keer dat Winehouse weer op de planken klom na haar dramatische optreden in Belgrado. Daar stond ze vorige maand stomdronken voor een publiek dat maanden had gewacht op haar grote comeback. Winehouse mompelde zich door de nummers heen en kon niet op haar benen blijven staan. Het beschamende optreden was aanleiding om haar hele Europese tournee af te gelasten.

Winehouse brak op 20-jarige leeftijd door met haar single Stronger Than Me. De zangeres stond bekend om haar unieke stemgeluid. In 2004 bracht ze haar debuutalbum Frank uit. Twee jaar later volgde Back to Black, dat in Nederland in 2008 het bestverkochte album van het jaar werd.

Op de plaat staat het nummer Rehab, wat Amy's internationale doorbraak betekende. Het liedje, waarin Winehouse zingt over haar strijd met drank en haar afkeer voor afkickklinieken, werd wereldwijd grijsgedraaid.



Na Rehab scoort Winehouse nog een grote hit met Valerie, een samenwerking met producent Mark Ronson. Amy werkte aan een opvolger van Back to Black, maar haar drank- en drugsproblemen gooiden roet in het eten. De zangeres belandde in een diep dal en werd geregeld laveloos gefotografeerd.

In 2009 leek het beter te gaan met Amy. Na een rustperiode op het Caribische eiland Sint Lucia, waar ze werkte aan een nieuw album, keerde ze terug naar Groot-Brittannië. Al snel scheidde Winehouse van echtgenoot Blake Fielder-Civil, met wie ze sinds 2007 was getrouwd. Volgens velen was Fielder-Civil een van de oorzaken van Amy's verslavingen.

Vorig jaar juli kondigde Winehouse aan 'binnen zes maanden' met een opvolger van Back to Black te komen. Zo ver is het nooit gekomen. Volgens geruchten hield het platenlabel van de zangeres het album tegen. De plaat zou pas mogen verschijnen als Winehouse was afgekickt.

Amy liet zich in mei nog opnemen in een kliniek, maar stond na een week weer op straat. De zangeres was van plan zich te storten op haar Europese comebacktournee, maar die sneuvelde na het desastreuze optreden in Belgrado.