Clicky


Wetsvoorstel: meer banen met modern ontslagrecht

Wetsvoorstel: meer banen met modern ontslagrecht
28-07-2011 19:10 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya lanceert vandaag in een interview met Elsevier een wetsvoorstel om het ontslagrecht te moderniseren en meer banen te creeren. Op dit moment is een ontslagprocedure kostbaar en tijdrovend, waardoor werkgevers terugschrikken om mensen aan te nemen.

De sociaal-liberaal is het een doorn in het oog dat veel werkgevers mensen nu geen kans op een baan geven, omdat ze opzien tegen een eventuele kostbare ontslagprocedure. Daarnaast is de politica en arbeidsjurist van mening dat de huidige langdurige procedures ook psychisch belastend zijn voor werknemers. Daarom wil de sociaal-liberaal dat werkgever en werknemer eenvoudiger uit elkaar kunnen gaan. In de plannen van D66 houdt de werknemer het recht om naar de rechter te gaan, maar de (dubbele) UWV-route wordt geschrapt. Als de rechter het ontslag onredelijk vindt, krijgt de werknemer een schadevergoeding. Deze hangt ook af van de vraag of een werkgever de werknemer voldoende mogelijkheden tot scholing heeft geboden en heeft geholpen bij het vinden van een nieuwe baan.

Volgens de sociaal-liberaal is het huidige ontslagrecht niet alleen kostbaar omdat het leidt tot lange juridische procedures, maar ook omdat goede tijdelijke krachten of bijvoorbeeld herintredende vrouwen, eerder worden ontslagen dan slechter presterende mensen die langer bij het bedrijf werken. Koser Kaya: "De huidige regels veroorzaken ongelijkheid. Als een bedrijf drie goede werknemers in dienst heeft met een tijdelijk verband en drie met een vast contract, dan zal die werkgever bij een reorganisatie altijd de goedkopere krachten ontslaan. Hoe goed ze ook zijn. Op de korte termijn begrijpelijk, maar op de lange termijn is dat slecht. Onze economie is gebaat bij zo goed mogelijk presterende medewerkers."

Koser Kaya is teleurgesteld in het zwakke sociaal-economische beleid van Rutte-Verhagen en komt daarom nu zelf met dit wetsvoorstel: "VVD en CDA zijn onder druk van Wilders op het sociaal-economische vlak tot een bijna socialistisch regeerakkoord gekomen: stilstand op alle fronten. Dat stelt me zeer teleur. Waarom wachten Rutte en Verhagen nog tien jaar met het verhogen van de AOW-leeftijd? Waarom gebeurt er niets aan de WW en het ontslagrecht? VVD en CDA beloofden aan kiezers deze zaken aan te pakken. Daarom kom ik nu maar met een wetsvoorstel om het ontslagrecht te moderniseren. Anders zijn dit economisch verloren jaren voor Nederland." Er staat niets in het regeerakkoord over het ontslagrecht.