Clicky


'Maasstad is beste ziekenhuis ter wereld'

'Maasstad is beste ziekenhuis ter wereld'
29-07-2011 09:47 | Gezondheid | auteur de redactie
(Novum) - Het door de klebsiellabacterie geteisterde Maasstad Ziekenhuis is een van de beste ziekenhuizen ter wereld. Dat zegt hoofd van de medische staf Albert Grootendorst in het AD. Volgens hem is het Rotterdamse ziekenhuis nu, mede door het verscherpt toezicht door de Inspectie van de Gezondheidszorg, de veiligst denkbare plek voor patiënten.

Van de 27 met klebsiella besmette, gestorven patiënten in het Maasstad is er volgens Grootendorst maximaal één overleden aan de bacterie. "Het gaat om ernstig zieken, denk aan een terminale kankerpatiënt of iemand die voor tachtig procent verbrand was. Het onderzoek loopt nog, maar deze uitspraak durf ik voor mijn rekening te nemen."

Opvallend is dat Grootendorst zelf vorige week op een persconferentie zei dat zeker twee sterfgevallen tot de multiresistente bacterie te herleiden waren. Sindsdien zijn er twee sterfgevallen bij gekomen. Waarop zijn nieuwe overtuiging is gebaseerd, is onduidelijk.

Patiënten hebben volgens Grootendorst de afgelopen twee weken door de berichtgeving over de uitbraak van de multiresistente bacterie op gang kwam, 150 operaties afgezegd. Totaal onnodig, vindt hij. "Er doen zich allang geen nieuwe besmettingen meer voor. Het nieuws over doden en besmettingen dat je nu hoort, is allemaal gebaseerd op oude gegevens."

Grootendorst zit met de handen in het haar over wat hij omschrijft als een 'enorme hetze' tegen het ziekenhuis. "Patiënten lopen met een boog om ons heen." Hij krijgt bijval van plastisch chirurg Ariën Hofman. "De paniek moet stoppen. Het is niet goed als mensen een ziekenhuis binnenlopen met een angstgevoel."

Dat Grootendorst niet namens de hele staf van het ziekenhuis spreekt werd donderdag duidelijk toen anesthesioloog Jan Klein bekendmaakte op te stappen bij het ziekenhuis. Klein vond het onverteerbaar dat het ziekenhuis weigerde van zijn hulp gebruik te maken bij de bestrijding van de epidemie.

Een onderzoek naar de uitbraak van de epidemie en de aanpak door de IGZ moet in september klaar zijn. Zowel Grootendorst als ziekenhuisdirecteur Paul Smits verweten eerder de arts-microbiologen van het ziekenhuis niet tijdig aan de bel te hebben getrokken. Zij zijn vooralsnog niet gestraft.