Clicky


Nieuwe behandeling reumapatiënten 'veelbelovend'

Nieuwe behandeling reumapatiënten 'veelbelovend'
01-08-2011 14:57 | Gezondheid | auteur de redactie
VALKENBURG (Novum) - Een nieuw behandelprogramma voor reumapatiënten in Valkenburg lijkt vruchten af te werpen. De intensieve aanpak zorgt ervoor dat mensen zich na vier weken een stuk beter voelen en zelfs weer aan het werk kunnen, meldt het Maastricht Universitair Medisch Centrum maandag.

Reumatische klachten of andere aandoeningen aan botten, gewrichten en pezen vergallen het leven van veel mensen. Meer dan twee miljoen Nederlanders lijden aan de volksziekte. Vaak wordt gedacht dat het niet te genezen is, maar dat weerspreekt het Maastricht UMC.

Het zogeheten 3R-behandelprogramma is ontwikkeld door de stichting 3R, dat staat voor Reumacentrum, Revalidatie en Reïntegratie. De behandeling van vier weken vindt plaats bij Thermae 2000 in Valkenburg en biedt behandelingen, adviezen en training. Het behandelteam bestaat uit medici uit diverse disciplines. Ook de thuis- en werksituatie en de levensstijl krijgen aandacht.

"Er is meestal weinig afstemming tussen de behandelingen", licht mede-initiatiefnemer en reumatoloog van het Maastricht UMC Sjef van der Linden toe. "Het herstelproces is hierdoor niet alleen belastend voor de patiënt, maar verloopt vaak ook onnodig traag en duurt lang. Daarom geloof ik in een integraal en intensief programma op één locatie."

De behandelmethode wordt wetenschappelijk onderzocht. Wie voldoet aan de criteria, heeft een grote kans gratis deel te nemen aan het programma.