Clicky


Wim van der Bijl duikt op in Noord-Koreaanse krant

Wim van der Bijl  duikt op in Noord-Koreaanse krant [+foto]
10-08-2011 19:52 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - De Utrechtse postzegelverzamelaar die al meer dan een week vermist wordt in Noord-Korea, is opgedoken in een krant in dat land. In de Pyongyang Times staat een artikel waarin hij het kiesstelsel in het geïsoleerde land prijst. Noord-Korea kent een van de strengste dictatoriale regimes ter wereld.

Willem van der Bijl vertrok enkele weken geleden naar Noord-Korea om zeldzame postzegels te zoeken. Vorige week zou de filatelist terugvliegen naar Nederland, maar hij is spoorloos. Bezorgde familieleden hebben het ministerie van Buitenlandse Zaken ingeschakeld, maar dat kan weinig doen.

Op de website van de Noord-Koreaanse krant staat een foto van Van der Bijl bij een artikel met de kop 'Fantastisch kiesstelsel'. "Dit is mijn 24e bezoek aan Noord-Korea, maar de eerste keer dat ik een stemlokaal bezocht", staat in het stuk. "Ik ben erg onder de indruk van de vrije en democratische verkiezingen en heb meer begrip gekregen voor de situatie in Noord-Korea."Onduidelijk is of dit werkelijk de woorden zijn van Van der Bijl of dat de publicatie deel uitmaakt van de propagandamachine van het communistische land.