Clicky


Grootste overwinning ooit Oranje tegen San Marino

Grootste overwinning ooit Oranje tegen San Marino
02-09-2011 23:37 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Het Nederlands elftal heeft in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen San Marino zijn grootste overwinning ooit geboekt. Er werd met 11-0 gewonnen. Nederlands verbeterde daarmee het record dat dateerde uit 1972 toen met 9-0 gewonnen werd van Noorwegen. Zestig jaar eerder werd met dezelfde cijfers gewonnen van Finland.

Robin van Persie scoorde vier keer. De andere treffers werden gemaakt door Klaas-Jan Huntelaar en Wesley Sneijder (beide 2x), John Heitinga, Dirk Kuyt en debutant Georginio Wijnaldum.

Vooraf had bondscoach Bert van Marwijk gezegd een voetbalshow te willen verzorgen en in het eerste kwartier maakte zijn elftal die woorden meer dan waar. Een gretig Oranje pakte de voetbaldwerg meteen bij de keel en liep snel uit naar 3-0. Van Persie opende de score na een prachtige pass van aanvoerder Mark van Bommel. Sneijder verdubbelde de score van afstand en nog binnen het kwartier maakte Heitinga koppend het drietal treffers compleet.

Na het indrukwekkende begin stokte de machine. Het Nederlands elftal werd een beetje laconiek en de bezoekers, die aanvankelijk helemaal zoek werden getikt, konden zowaar tot de rust stand houden.

Na de thee toonde Oranje weer de scherpte van het eerste kwartier. Kuyt tilde op aangeven van Huntelaar al snel de marge naar vier. Laatstgenoemde pakte even later ook zijn doelpuntje mee, na een assist van Sneijder: 5-0. Vervolgens was er geen houden meer aan voor San Marino. Van Persie (3) en Huntelaar lieten het publiek geloven in een uitslag met dubbele cijfers.

De historische tiende treffer kwam drie minuten voor tijd van de voet van Sneijder. Wijnaldum luisterde zijn debuut nog op met de elfde treffer van Oranje.

Doordat Zweden met 2-1 verloor bij Hongarije is de voorsprong van Oranje op de Scandinaviërs opgelopen tot zes punten. Gergely Rudolf maakte in de extra tijd de winnende treffer. Zijn landgenoot Imre Szabics nam de openingstreffer voor zijn rekening. Christian Wilhelmsson scoorde na een uur de gelijkmaker.