Clicky


Kamer stemt in met verlenging missie Libië

Kamer stemt in met verlenging missie Libië
28-09-2011 14:18 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met het verlengen van de missie in Libië met drie maanden. Dat bleek woensdag aan het eind van een overleg met minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) en minister van Defensie Hans Hillen (CDA).

VVD, CDA, PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie en de SGP schaarden zich achter de verlenging. Als het aan regeringspartij CDA ligt, is het wel de laatste keer. Henk Jan Ormel (CDA) vroeg de regering om dit signaal duidelijk af te geven aan de NAVO.

De CDA'er sloot overigens niet uit dat hij in de toekomst wel steun zou kunnen verlenen aan een andere missie, uitgevoerd door de VN. Dan ontstaat een nieuw 'weegmoment', zei hij.

SP en PVV zijn tegen. Volgens Harry van Bommel (SP) is het karakter van de missie veranderd. De internationale troepenmacht treedt meer en meer op als de 'luchtmacht van de opstandelingen' en de missie is niet meer primair gericht op het beschermen van de bevolking, zei hij. Daarom is de SP tegen.



Raymond de Roon (PVV) meent dat in Libië een 'islamitisch koekoeksjong' wordt opgevoed. Ook vindt de PVV'er dat te weinig Arabische landen meedoen aan het verdrijven van het regime van Moammar Gadhafi. Daarom is ook de gedoogpartij tegen.

De voorstanders stemden niet zomaar in met de verlenging. De PvdA was vooral geïrriteerd over de gang van zaken afgelopen week. Het kabinet besloot vorige week om de missie te verlengen. Het mandaat verliep afgelopen vrijdag, terwijl de Kamer pas woensdag met de missie kan instemmen. Hierdoor hebben de F-16's een paar dagen zonder mandaat rondgevlogen.

Dit is een 'ongekend precedent', zei Frans Timmermans (PvdA). Het is onwenselijk dat dit in de toekomst nog een keer gebeurt, zei hij. Ook De Roon toonde zich 'niet content'. Ormel was eveneens 'bezorgd', maar stak ook de hand in eigen boezem - de Tweede Kamer had ook kunnen besluiten de brief van het kabinet meteen te bespreken, zei hij.

Rosenthal heeft ook een 'ongemakkelijk' gevoel overgehouden aan de gang van zaken, hoewel de risico's 'uiteraard' voor rekening van het kabinet komen. De bewindsman zegde toe dat hij zich 'tot het uiterste zal inspannen' om te voorkomen dat dit in de toekomst nog een keer gebeurt. Hiermee nam Timmermans genoegen.

Nederland doet sinds eind maart mee aan de missie met zes F-16's en een mijnenjager. Ook levert Nederland enkele stafleden aan de NAVO. Aan de operatie nemen ongeveer 170 Nederlandse militairen deel.