Clicky


Verhagen: Turkije moet aan EU-eisen voldoen

Verhagen: Turkije moet aan EU-eisen voldoen
28-09-2011 23:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Nederland blijft staan achter de eis dat Turkije eerst aan alle criteria moet voldoen voordat het land lid kan worden van de Europese Unie. Dat heeft minister van Economische Zaken en Innovatie Maxime Verhagen (CDA) gezegd tijdens een tweedaags werkbezoek aan Turkije.

De onderhandelingen over toetreding van Turkije tot de Europese Unie verlopen de laatste jaren erg traag. In juli keurde de Turkse president Abdullah Gül het nieuwe Turkse kabinet goed. Een van de doelstellingen van het kabinet is het schrijven van een nieuwe grondwet. Daarmee moet de Turkse bevolking meer rechten en vrijheden krijgen. Vertragingen in dit proces, maar ook de ruzie over het opgesplitste eiland Cyprus, hebben de toetreding van Turkije tot de EU verhinderd.

Tijdens zijn bezoek sprak Verhagen met onder anderen Gül en vice-premier voor financiën en economie Ali Babaçan. Hij stelde onder meer de hinder die Nederlandse bedrijven ondervinden van de bureaucratie aan de orde. In Turkije zijn ongeveer 1900 Nederlandse bedrijven gevestigd. Nederland behoort tot de top drie van investeerders. Turkije heeft een sterk groeiende economie.

Komend jaar stuurt Nederland een handelsmissie met ondernemers naar Turkije. Een zware Turkse handelsmissie komt daarnaast in 2012 naar Nederland ter ere van de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen.