Clicky


SP: geen bonussen bij nieuwe bankensteun

SP: geen bonussen bij nieuwe bankensteun
05-10-2011 13:38 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Banken die de komende tijd opnieuw staatssteun krijgen, mogen geen bonussen uitbetalen zolang ze de steun nog niet hebben terugbetaald. Dat heeft SP-Kamerlid Ewout Irrgang woensdag bepleit tijdens de financiële beschouwingen in de Tweede Kamer.

Banken die tijdens de vorige crisis steun hebben gekregen, bleken toch bonussen te betalen, ook al wilde de politiek dat eigenlijk niet hebben. "Nu er de komende tijd misschien weer banken gered moeten worden, moeten we vooraf glasheldere afspraken maken", stelde Irrgang.

Dit voorjaar schaarde een meerderheid van de Tweede Kamer zich achter een voorstel van de PVV om bonussen die sinds 2008 zijn uitbetaald bij banken die staatssteun hebben gekregen, alsnog af te pakken door er honderd procent belasting over te heffen. Het kabinet moet nog op dit voorstel reageren.

Irrgang stelde woensdag verder dat het kabinet te veel bezuinigt. Daarmee wordt een economische recessie niet bestreden, maar juist aangemoedigd, stelde de SP'er. "In een periode van grote droogte moet je niet snoeien, maar sproeien."