Clicky


'Ex-PvdA-kiezers vinden Cohen ongeschikte leider'

'Ex-PvdA-kiezers vinden Cohen ongeschikte leider'
09-10-2011 11:42 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Bijna driekwart van de ex-PvdA-kiezers vindt Job Cohen ongeschikt als PvdA-leider. Volgens een peiling van Maurice de Hond vindt 71 procent dat hij beter kan worden vervangen.

De opiniepeiler ziet grote verschillen tussen PvdA-kiezers en ex-PvdA-kiezers. Zo vindt 82 procent van de recente PvdA-stemmers Cohen een goede bestuurder, tegenover 39 procent van de ex-PvdA-kiezers. Zeven van de tien PvdA-stemmers willen dat Cohen premier wordt, tegenover achttien procent van de ex-PvdA-stemmers.

Ruim driekwart (76 procent) van de ex-PvdA-stemmers vindt dat de partij zijn uitgangspunten van het verleden verraadt. Volgens 87 procent heeft de partij geen visie op de toekomst.

De Hond onderzocht waardoor de partij op zo'n dieptepunt is gekomen. In de zetelpeiling blijft de PvdA deze week op zestien zetels staan. De partij heeft er vaker zo slecht voor gestaan, maar toen zat de PvdA in het kabinet. Als oppositiepartij heeft de PvdA er niet eerder zo slecht voor gestaan.

Deze week laaide de discussie over Cohen op. Scheidend partijvoorzitter Lilianne Ploumen stelde dinsdag in een kranteninterview stelde Cohen te weinig uit de partij haalt.

In de zetelpeiling stijgt de PVV met twee zetels om op 29 uit te komen. Het CDA en de VVD leveren er ieder een in. De VVD blijft met 31 zetels de grootste partij. Het CDA komt uit op slechts veertien zetels.