Clicky


Pvda wil kwaliteit ziekenhuizen openbaar maken

Pvda wil kwaliteit ziekenhuizen openbaar maken
11-10-2011 15:12 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
De PvdA wil dat ziekenhuizen en zorginstellingen de kwaliteit van hun zorg registreren en openbaar maken, zeker nu de beroepsgroep en patiëntenorganisaties daar zelf om vragen. Door deze gegevens openbaar te maken wordt de kwaliteit van de zorg beter, kunnen onnodige kosten bespaard worden en weten patiënten in welk ziekenhuis ze het beste terechtkunnen.

PvdA-Kamerlid Eeke van der Veen heeft wel als voorwaarde dat de kwaliteitsregistratie een verplichting wordt. Het zou opmerkelijk zijn als CDA, VVD en PVV wel de zorgpremies enorm verhogen, een hoger eigen risico bij mensen neerleggen en mensen daarvoor minder zorg krijgen, maar niet op deze manier hun best doen om de kosten omlaag te brengen.

In Zweden zijn de kwaliteitsregistraties een groot succes: tal van behandelingen zijn de beste van Europa. Uit berekeningen van adviesbureau BCG blijkt bovendien dat Nederland met kwaliteitsregistraties in 2020 zo'n 4,3 miljard euro kan besparen. Dat betekent topzorg voor minder geld. Een bewijs dat slim investeren meer oplevert dan dom bezuinigen.