Clicky

Zweden klopt Oranje en haalt EK

11-10-2011 23:10 | Sport | auteur de redactie
(Novum) - Nederland heeft dinsdag zijn eerste EK-kwalificatieduel verloren. Zweden was met 3-2 te sterk en werd daardoor de beste nummer twee. Die positie is goed voor directe plaatsing voor het EK. Voor de Zweden scoorden Kim Källström, Sebastian Larsson en Ola Toivonen. De Nederlandse goals werden door Klaas-Jan Huntelaar en Dirk Kuyt gemaakt.

Nederland speelde in Solna rustig verzorgd voetbal, maar Zweden bleek bij balverlies levensgevaarlijk. Ook met dode spelmomenten wisten de Scandinaviërs wel raad. Zo viel de openingstreffer van Källström na een kwartier uit een vrije trap. Acht minuten later was het echter alweer gelijk. Huntelaar kopte een voorzet tegendraads in en liet PSV-doelman Andreas Isaksson zo kansloos.

Vlak na rust leek er niets aan de hand toen Kuyt de 2-1 binnenkopte. De Katwijker deed dat nadat Isaksson een inzet van Robin van Persie alleen maar het veld in kon keren. Het scorebord was nog nauwelijks aangepast of Zweden had echter een strafschop te pakken. Joris Mathijsen maakte hands en Larsson liet Oranje-doelman Michel Vorm kansloos.

De chaos in de Nederlandse verdediging was een minuut later compleet en Toivonen profiteerde. De aanvaller van PSV kreeg een matig uitverdedigde bal voor zijn voeten en schoot geplaatst binnen. Oranje ging nog op zoek naar de gelijkmaker, maar kwam daar niet meer in de buurt.

Elders in poule E speelden Hongarije en Finland met 0-0 gelijk. Moldavië was met 4-0 San Marino de baas.