Clicky


PvdA wil wetswijziging tegen nepreisjes ouderen

PvdA wil wetswijziging tegen nepreisjes ouderen
22-10-2011 20:28 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - De PvdA gaat een wetswijziging voorstellen om mensen beter te informeren over misleidende verkoopreisjes. Dat zegt Kamerlid Lea Bouwmeester in Kassa. Het zijn meestal ouderen die ingaan op de misleidende uitnodigingen die mooie prijzen beloven. Bij de urenlange verkooppraatjes wordt honderden euro's losgepeuterd.

Op de uitnodiging staat in kleine lettertjes of in onduidelijke bewoordingen dat de prijs van een paar duizend euro of een vakantie niet binnen is, maar dat het slechts om een nominatie gaat. In plaats van de prijs zijn ze geld kwijt aan drankjes tijdens het reisje en krijgen deelnemers een dubieus verkooppraatje voorgeschoteld.

Volgens Bouwmeester is de wet onlangs aangeschermd waardoor bij loterijen moet worden vermeld wat de winstkans is. Zij wil ervoor zorgen dat dat ook gaat gelden voor de uitnodigingen van malafide verkopers. Ook wil ze hogere boetes voor de verkopers. Zo zou bijvoorbeeld de beloofde prijs voor straf echt uitgereikt moeten worden.

De Consumentenautoriteit waarschuwt al jaren voor de misleidende reisjes, waarbij producten worden aangesmeerd. Gemiddeld wordt een paar honderd euro uitgegeven, bleek uit eerder onderzoek, maar er zijn ook gevallen waarbij mensen enkele duizenden euro's kwijt zijn aan spullen waar ze niet op zaten te wachten.