Clicky


Ophef in CDA om uitzetting Mauro

Ophef in CDA om uitzetting Mauro
26-10-2011 16:12 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - CDA-Kamerlid Kathleen Ferrier wil overleg met haar fractie over het standpunt van de partij over de uitzetting van de asielzoeker Mauro Manuel naar Angola. Dat heeft Ferrier woensdag bevestigd.

De fractievergadering zou donderdag moeten plaatsvinden, voorafgaand aan een Kamerdebat over Mauro. De aanleiding is dat CDA-Kamerlid Raymond Knops zich woensdag uitsprak voor uitzetting van Mauro, terwijl het CDA eerder nog tegen was.

Ferrier wilde niet ingaan op de vraag wat haar standpunt is. Ze was voor het aantreden van het huidige kabinet een van de 'dissidenten' in de CDA-fractie. Ze had grote moeite met samenwerking met de PVV, maar ging uiteindelijk overstag.

De ommezwaai van het CDA betekent dat er een Kamermeerderheid is voor de opstelling van minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA). Die maakte woensdagochtend bekend dat hij alle opties voor Mauro nogmaals heeft bekeken, maar dat dat niets heeft opgeleverd. De 18-jarige Mauro moet naar Angola, zei Leers.

Partijen als de PvdA en de ChristenUnie blijven ervan overtuigd dat er mogelijkheden zijn om Mauro in Nederland te laten blijven. Dat gaan zij donderdag in het debat naar voren brengen. Ook het partijcongres van het CDA, dat zaterdag in Utrecht plaatsvindt, bespreekt de kwestie.

Kinderombudsman Marc Dullaert zei woensdag tegen de NOS 'zeer geschokt' te zijn over het besluit van Leers. Volgens Dullaert is het besluit om Mauro weg te sturen in strijd met het kinderrechtenverdrag. "Men heeft deze jongen zich hier laten hechten, en nu hij volwassen is wordt hij uitgezet. Het is niet humanitair wat hier gebeurt."