Clicky


CDA-fractie blijft bij uitzetting Mauro

CDA-fractie blijft bij uitzetting Mauro
29-10-2011 12:21 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
UTRECHT (Novum) - De CDA-fractie blijft erbij dat de Angolese asielzoeker Mauro geen verblijfsvergunning kan krijgen, ook al heeft het partijcongres in Utrecht zaterdag met grote meerderheid uitgesproken dat er een 'humaan beleid' moet zijn voor minderjarige asielzoekers.

De uitspraak van het congres gaat niet om het individuele geval van Mauro, zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma kort na de stemming. "Het congres heeft geen oproep gedaan aan Gerd Leers om zijn besluit terug te draaien, en ook niet aan de fractie gevraagd om het besluit te veranderen", stelde Buma. Wel moet er in de toekomst een beter beleid komen voor minderjarige vreemdelingen. "We moeten veel sneller duidelijkheid geven."

Volgens CDA-Kamerlid Raymond Knops, woordvoerder asielbeleid, is de uitspraak van het congres niet van belang voor Mauro, maar alleen voor toekomstige gevallen. "Het zou zeer onzorgvuldig zijn als congressen zich over individuele gevallen uitspreken", stelde Knops. Hij blijft erbij dat Mauro een studievisum moet aanvragen.

Tot nu toe weigeren de CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier zich neer te leggen bij de lijn van de fractie. Buma wilde niet zeggen wat hij vindt van het optreden van Koppejan en Ferrier. Het AD meldde zaterdagochtend dat de CDA-top de twee 'spuugzat' is.

De Tweede Kamer stemt dinsdag over de vraag of Mauro mag worden uitgezet.