Clicky


CDA-dissidenten blijven bij standpunt

CDA-dissidenten blijven bij standpunt
29-10-2011 16:01 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - De CDA-Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan blijven van mening dat de Angolese asielzoeker Mauro hoe dan ook in Nederland moet blijven. Dat hebben zij zaterdag gezegd, nadat het CDA-congres in Utrecht zich had uitgesproken voor een humaan beleid voor minderjarige asielzoekers.

"Mauro moet gewoon blijven en kan niet worden uitgezet", zei Koppejan. Ferrier zei dat het CDA bij Mauro verwachtingen heeft gewekt. "Daarin verschilt hij van andere asielzoekers. Belofte maakt schuld."

Koppejan gaf een andere uitleg aan de uitspraak van het congres dan fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma. Volgens Buma heeft de uitspraak alleen betrekking op toekomstige gevallen. Volgens Koppejan is dat niet het geval. "Er staat duidelijk in de resolutie dat het uitzetten van jongeren in strijd is met de CDA-uitgangspunten."

Koppejan heeft er geen bezwaar tegen als Mauro in Nederland kan blijven dankzij een studievisum. "Het maakt mij niet uit hoe het geregeld wordt, als Mauro zijn leven maar op dezelfde wijze kan voortzetten. Ik wil daar wel gewoon duidelijkheid over, en geen twijfel."Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) zei zaterdag geen zekerheid te kunnen bieden. Hij zal een eventuele aanvraag van Mauro snel afhandelen, maar of er een positief besluit komt kan Leers pas zeggen nadat Mauro de aanvraag heeft gedaan.

Ferrier en Koppejan wilden geen van beiden vooruitlopen op de stemmingen in de Tweede Kamer over het lot van Mauro. Die worden dinsdag gehouden. In Den Haag wordt er rekening mee gehouden dat de twee 'dissidenten' dan anders zullen stemmen dan de rest van de CDA-fractie.