Clicky


D66: 'VVD voert PvdA-programma uit'

D66:  'VVD voert PvdA-programma uit'
31-10-2011 13:27 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
D66-Kamerlid Wouter Koolmees heeft ontdekt dat staatssecretaris Weekers (Financiën, VVD) het PvdA-programma uitvoert. De sociaal-liberaal maakt dit bekend tijdens het debat over het Belastingplan. De lastendruk is in tien jaar niet hoger geweest en iedereen die werkt gaat meer betalen door de nivelleringsplannen van het kabinet.

Hoogste lastendruk in tien jaar
De VVD beloofde bedrijven en burgers fors minder overheid en minder belastingen tijdens de verkiezingscampagne. De partij liet zelfs posters drukken met de tekst "Minder overheid = minder belasting". In het verkiezingsprogramma schreef de VVD: " Maar de collectieve lastendruk, het deel van iedere euro dat Nederlanders als lasten afdragen, stijgt in 2012 onder dit VVD-kabinet naar 39,2% van de totale economie. De lastendruk is de afgelopen tien jaar niet hoger geweest. Het kabinet verhoogt de lasten komend jaar met 1,8 miljard euro extra en in totaal met 3,5 miljard euro in 2012. Koolmees: "Gek genoeg gaan VVD en CDA verder waar Wouter Bos is opgehouden. Ik ga ervan uit dat deze VVD-staatssecretaris de PvdA auteursrechten betaalt voor het belastingplan."

Rutte tijdens campagne
VVD-lijsttrekker Mark Rutte grossierde in grappen over belastingen tijdens de campagne. Op zijn congres zei hij: "Links zegt: `Het probleem in Nederland is niet dat we te veel uitgeven. Het probleem is dat we in Nederland te weinig belasting heffen. Dàt is het probleem.' Links zegt: `Wij kunnen eigenlijk veel beter beslissen wat wij met uw geld kunnen doen - dat gaan wij namelijk voor u bepalen - dan dat u dat zelf zou kunnen beslissen.' Waar ik ook zo'n hekel aan heb bij links, is dat...oh vreselijk...dat nivelleren. Als het aan links ligt dan hebben we dadelijk in Nederland inkomensafhankelijke krentenbollen en die reken je af met je inkomensafhankelijke kopje koffie. En waar ze ook goed in zijn, dat zijn die jaloeziebelastingen. Eigenlijk komt het erop neer dat wat ze zelf niet hebben, dat mogen anderen ook niet hebben. 9 juni gaat over de vraag of we de belastingen gaan verhogen of we echt gaan reorganiseren."

VVD in kabinet
Maar het blijft niet alleen bij lastendruk. De nieuwe VVD komt met een nivelleringsplan om de inkomstenbelasting te verhogen. Werkenden vallen met dit plan eerder in de hoogste belastingschijf van 52 procent en gaan dus sneller meer belasting betalen. "Het blijkt wel, nivelleren kun je leren. De nieuwe VVD verhoogt de belasting op arbeid en ontmoedigt mensen om te werken. Zeer onverstandig in deze tijd. Maak werken aantrekkelijker door de inkomstenbelasting te verlagen, betaalt door lasten op vervuiling, zo vergroen je het belastingstelsel. Werken moet lonen en de vervuiler betaalt. Dát is liberaal," aldus de sociaal-liberaal.