Clicky


PvdA: referendum legt bom onder pakket

PvdA: referendum legt bom onder pakket
01-11-2011 15:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Het voornemen van de Griekse regering om een referendum te houden over het Europese pakket noodmaatregelen legt een bom onder het pakket. Het moet van tafel, vindt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk.

Plasterk vindt het onverantwoord dat het Griekse besluit leidt tot vier maanden onzekerheid op de financiële markten. Hij is niet van plan zich te buigen over de uitwerking van het plan, terwijl de kans bestaat dat de Grieken tegenstemmen. "Dat gaan we niet beleven." Het beste is daarom dat de Grieken het voornemen weer intrekken, vindt Plasterk.

Het kabinet heeft de steun van oppositiepartij PvdA nodig omdat gedoogpartner PVV zich verzet tegen het steunen van Griekenland. PVV-leider Geert Wilders zei dat het hele akkoord over Griekenland 'de prullenbak in kan' als het referendum doorgaat. "En daar hoort het ook", voegde Wilders eraan toe.

De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond met premier Mark Rutte (VVD) over het pakket. Mochten de Grieken voet bij stuk houden, dan wil Plasterk het vooral hebben over de andere maatregelen uit het pakket, die bijvoorbeeld zijn gericht op Italië of het creëren van een 'brandgang' rond Griekenland. Die mag wel wat breder zijn, aldus de PvdA'er.

VVD-Kamerlid Mark Harbers is verbaasd over het Griekse plan voor een referendum. Hij wil dinsdagavond het standpunt van het kabinet weten. "Het steunpakket staat of valt met de vraag of Griekenland zich aan zijn deel van de afspraken zal houden", zei Harbers.