Clicky


GroenLinks past motie studievisum aan

GroenLinks past motie studievisum aan
01-11-2011 17:33 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - GroenLinks gaat de motie over het studievisum voor de Angolese asielzoeker Mauro Manuel waar het CDA dinsdag mee wilde instemmen, aanpassen. Dat liet Kamerlid Tofik Dibi dinsdag weten.

De Tweede Kamer verwierp dinsdagmiddag twee moties die ertoe zouden leiden dat Mauro een verblijfsvergunning zou krijgen. Een motie van GroenLinks en D66 die regelt dat Mauro voorlopig in Nederland kan blijven in afwachting van een studievisum, werd echter niet in stemming gebracht. Dat voorstel kan op de steun van het CDA rekenen.

Dibi liet weten dat hij zijn motie niet in stemming heeft gebracht, omdat hij het voorstel nog wil wijzigen. Hij wil er 'iets meer voorwaarden' inzetten, zodat Mauro 'mogelijk iets meer' kan worden geboden dan alleen de mogelijkheid om in Nederland een studievisum aan te vragen.

Eerder op de dag schaarde de voltallige CDA-fractie zich na dagen van interne crisis achter de oplossing met het studievisum. De 'dissidente' Kamerleden Kathleen Ferrier en Ad Koppejan verzetten zich ertegen dat Mauro zou worden uitgezet, zoals minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) had besloten.

Het tweetal is teleurgesteld dat vervolgens niet over de studievisummotie kon worden gestemd. Ferrier noemde dat 'erg jammer'. Koppejan was 'teleurgesteld'. Beide Kamerleden zeiden Leers niettemin te houden aan deze oplossing. Ook fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma vond het 'heel raar' dat niet over de motie is gestemd. "Vandaag had duidelijkheid kunnen komen."

Gedoogpartner Geert Wilders (PVV) haalde dinsdagmiddag hard uit naar het CDA. Hoe de fractie zich heeft opgesteld, is 'niet voor herhaling vatbaar', zei hij. Volgens Wilders was het de afgelopen tijd een 'puinhoop' bij het CDA. Over het studievisum toonde hij zich laconiek. "We zullen zien wat de minister besluit. Als er een aanvraag komt, zal de minister erover oordelen."

Het CDA mag verder 'voorstellen wat ze willen'. "Er zijn twee moties verworpen, verder is er niets gebeurd", aldus Wilders.

Ferrier en Koppejan lieten op hun beurt weten geen boodschap te hebben aan de dreigende taal van Wilders. "Daar heb ik niet heel veel mee te maken. Ik heb te maken met wat het CDA vindt", zei Koppejan. "Dat is aan de gedoogpartner", hield Ferrier het op.