Clicky


Rutte bezorgd over referendum Griekenland

Rutte bezorgd over referendum Griekenland
01-11-2011 18:12 | Politiek & Verkiezingen | auteur de redactie
(Novum) - Het kabinet maakt zich zorgen over het Griekse plan voor een referendum over het schuldsaneringsplan voor het land. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Een referendum leidt tot vertraging en onzekerheid. Als er inderdaad een referendum komt, moet dat volgens Rutte zo snel mogelijk worden gehouden en alleen gaan over een beperkt deel van het pakket. De Griekse premier George Papandreou heeft vorige week op de Europese top waar tot het schuldsaneringsplan is besloten, geen melding gemaakt van plannen voor een referendum, schrijft Rutte.

Nederland sluit zich aan bij een verklaring die voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie en EU-president Herman van Rompuy dinsdag hebben uitgegeven na een telefoongesprek met Papandreou. In de verklaring staat dat Griekenland zich moet houden aan de afspraken met de rest van de Europese Unie.De Tweede Kamer had Rutte gevraagd om een reactie op de Griekse plannen. Dinsdagavond debatteert de Kamer met Rutte over het reddingsplan voor de euro. Volgens PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk legt het Griekse voornemen om een referendum te houden, een bom onder het Europese steunpakket. Het moet van tafel, vindt hij.

VVD-Kamerlid Mark Harbers reageerde ook verbaasd op het plan om een referendum te houden. Hij wil afwachten of het er echt komt en benadrukt dat Griekenland zich aan de afspraken moet houden.

PVV-leider Geert Wilders zei dat het hele akkoord over Griekenland 'de prullenbak in kan' als het referendum doorgaat. "En daar hoort het ook", voegde Wilders eraan toe.

Op de Europese top werden de regeringsleiders het vorige week eens over het versterken van de banken, een groter noodfonds voor de euro en een steunpakket voor Griekenland. Van het steunpakket maakt deel uit dat een aanzienlijk deel van de Griekse staatsschuld wordt kwijtgescholden.