Clicky


Liesbeth List stopt ermee

Liesbeth List stopt ermee
14-01-2012 23:44 | Showbizz | auteur de redactie
(Novum) - De jubileumtournee van chansonnière en actrice Liesbeth List die zaterdag van start gaat, is ook haar afscheidstournee. Dat heeft ze gezegd in een vraaggesprek met de NOS. "Op een gegeven moment houdt het wel op."

List vreest onder meer zichzelf te gaan herhalen, vertelt ze. "Misschien vind ik het wel genoeg." Daarbij gaat de levensstijl haar tegenstaan, geeft ze aan. "Elke dag in de auto zitten, in files staan, thuiskomen middenin de nacht. Mijn privéleven is heilig voor me. Af en toe wil ik helemaal niets hebben."

Daarbij staat ze elke avond in haar eentje voor de microfoon, zegt ze. "Dat is geweldig, maar heel intensief. Je wordt op een gegeven moment moe."

De jubileumtournee '70 jaar Liesbeth' gaat zaterdag in première in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. List, die bekend is van haar duetten met Ramses Shaffy, wil met de tournee haar zeventigste verjaardag vieren met haar publiek. List werd in december 70 jaar.

De zangeres wordt bij haar tournee begeleid door haar eigen band, waarmee ze teruggaat naar het begin van haar carrière in de jaren zestig, toen ze haar eerste auditie deed bij Toon Hermans.

Liesbeth List werd geboren als Elisabeth Dorothea Driessen in het Indonesische Bandoeng. In de Tweede Wereldoorlog kwam ze terecht in een interneringskamp van de Japanners, waar ze tot de bevrijding vastzat. Ze ging naar Nederland, waar ze bij pleegouders kwam te wonen en wier achternaam ze aannam Ook veranderde ze haar voornaam, waarna ze opgroeide als Liesbeth List.



Na een optreden in de televisietalentenjacht Nieuwe Oogst kreeg List haar eerste kans in de Rob de Nijs Show, waar ze Ramses Shaffy leerde kennen. In 1964 begon ze haar samenwerking met de zanger en acteur. "Ik was meteen ontdekt. Ik hoefde niet te vechten om een plaatsje in de showbizz te krijgen", zegt ze daarover.

List bereikte eind jaren zestig en begin jaren zeventig het hoogtepunt in haar carrière. Het duet Pastorale met Shaffy werd een grote hit. Met haar versies van nummers van Jacques Brel oogstte ze eveneens succes. Daarna bracht ze meerdere albums en singles uit. In 1971 ontving List een Edison, in 1998 een Gouden Harp. Verder speelde ze Édith Piaf in de musical rond deze Franse chansonnière.