Clicky


Opstelten wil minder ongelukken met politieauto's

Opstelten wil minder ongelukken met politieauto's
21-02-2013 17:56 | Binnenland | auteur de redactie
(Novum) - Ivo Opstelten (VVD) wil dat politieagenten minder brokken maken. De minister van Veiligheid en Justitie wil veelvoorkomende ongevallen tegengaan, schrijft hij in antwoord op Kamervragen van de SP. "Het spreekt voor zich dat ieder incident er één te veel is."

De bewindsman kan beleid gaan voeren op veel voorkomende ongevallen, aangezien alle regionale politie-eenheden sinds 1 januari zijn aangesloten bij dezelfde verzekeraar. Die registreert alle schadegevallen waarbij politievoertuigen zijn betrokken. Daarmee verwacht Opstelten meer inzicht te krijgen in het rijgedrag van zijn agenten en de meest voorkomende ongelukken.

Daarnaast worden nieuwe politievoertuigen opgeleverd met technische snufjes, zoals parkeersensoren en sidebars, schrijft de bewindsman. Ook is een werkgroep gevormd die als doel heeft het aantal aanrijdingen en schadegevallen te verminderen.

De minister noemt een goede rijvaardigheid van agenten van groot belang. "Het handelen in situaties als spoedmeldingen en achtervolgingen vraagt immers constante alertheid en professionaliteit van de bestuurder."

Agenten die regelmatig achter het stuur zitten moeten een keer per drie jaar een rijvaardigheidstraining volgen. Volgens de minister wordt de laatste paar jaar intensief deelgenomen aan deze training. Het aantal deelnemers is gestegen van 1718 in 2009 tot 7884 in 2012.

Het wagenpark van de politie bestond in 2011 uit meer dan veertienduizend voertuigen. Er waren 9538 aanrijdingen. Daarmee komt het gemiddeld aantal schademeldingen per voertuig uit op minder dan een, aldus Opstelten.