Clicky


Tientallen arrestaties om diamantroof België

Tientallen arrestaties om diamantroof België
08-05-2013 11:50 | Buitenland | auteur de redactie

BRUSSEL (Novum/AP) - In verband met de spectaculaire beroving van een diamanttransport op de luchthaven Zaventem zijn 31 mensen aangehouden. Dat hebben de Belgische autoriteiten gemeld. In België, Frankrijk en Zwitserland werden arrestaties verricht.

Een verdachte werd opgepakt in Frankrijk. Het zou gaan om een man met een lang strafblad. In Zwitserland werden zes mensen opgepakt. De arrestaties in Zwitserland en Frankrijk hadden dinsdag al plaats. In België werden woensdagochtend in alle vroegte zo'n veertig huiszoekingen verricht en 24 mensen opgepakt. Alle verdachten zijn in de leeftijd tussen de 30 en 50 jaar.

In Zwitserland werd een aantal diamanten teruggevonden en bij de huiszoekingen in België zijn onder andere grote geldbedragen en dure auto's in beslag genomen. Jean-Marc Meilleur van het parket in Brussel zei ervan uit te gaan dat de man die in Frankrijk in de kraag werd gevat een van de overvallers is. België heeft Frankrijk om zijn uitlevering gevraagd. Van de verdachten die in België werden opgepakt, zijn er zeker tien bekenden van de politie. Ze maken deel uit van het criminele milieu in Brussel en zouden onder andere gewapende overvallen op hun kerfstok hebben.

Hoe de politie de overvallers precies op het spoor is gekomen is niet bekend. Meilleur wilde niet in detail treden, omdat het onderzoek nog gaande is.

De overval had op 18 februari plaats. Acht overvallers waren via een gat in een hek met hun auto's naar een Zwitsers passagierstoestel gereden, dat de diamanten aan boord had. Ze dwongen de piloot, de co-piloot en medewerkers van waardetransportbedrijf Brink's om de laaddeuren van het toestel te openen. Na in totaal voor ruim 38 miljoen euro aan diamanten te hebben buitgemaakt, gingen de man er snel vandoor.