Clicky


Snowden vraagt asiel aan in Ecuador

Snowden vraagt asiel aan in Ecuador
23-06-2013 19:29 | Buitenland | auteur de redactie

QUITO (Novum/AP) - Edward Snowden, de man die het grootschalig aftappen van telefoon- en internetverbindingen door de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse GCHQ onthulde, heeft asiel aangevraagd in Ecuador. Dat heeft de Ecuadoraanse minister van buitenlandse zaken Ricardo Patiño zondag laten weten.

Snowden vloog zondag van Hong Kong naar Rusland. Op de luchthaven van Moskou kreeg hij bezoek van de ambassadeur van Ecuador. De Verenigde Staten hadden Hong Kong om uitlevering van Snowden gevraagd, maar volgens de autoriteiten in Hong Kong was het Amerikaanse verzoek niet volledig en waren er geen redenen om hem tegen te houden.

Ecuador heeft ook asiel aangeboden aan Julian Assange, de man achter Wikileaks, die door de VS ook wordt gezocht wegens het onthullen van staatsgeheimen. Assange verblijft al een jaar in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Wikileaks, dat juridische bijstand geeft aan Snowden, liet zondag weten dat het asielverzoek van de Amerikaan formeel in behandeling wordt genomen zodra hij in het Zuid-Amerikaanse land is aangekomen. Volgens Wikileaks zal hij 'via een veilige route' en vergezeld door diplomaten en juridische adviseurs van de klokkenluidersgroep naar Ecuador reizen.

Voor zijn vertrek uit Hong Kong onthulde Snowden nog dat de Verenigde Staten op grote schaal 'inbreken' bij Chinese mobiele telefoonbedrijven en bij de computersystemen van de Tsinghua universiteit in Beijing en de Chinese universiteit in Hong Kong, twee belangrijke internetknooppunten. In een commentaar van het Chinese staatspersbureau Xinhua werd gesteld dat de VS China een verklaring schuldig zijn.
 


Het besluit van Hong Kong om Snowden te laten gaan kan ingegeven zijn door de wens een lange uitleveringsstrijd te voorkomen en niet vermalen te worden in het krachtenveld tussen Washington en Beijing. De voormalige Britse kroonkolonie heeft een grote mate van autonomie en kent rechten en vrijheden die de rest van China niet heeft, maar volgens de mini-grondwet mag Beijing zich wel mengen in zaken die het defensie- of buitenlands beleid betreffen.

Hong Kong heeft wel een uitleveringsverdrag met de VS, maar dit kent enkele uitzonderingsclausules, onder andere voor delicten die als politiek worden beschouwd.