Clicky


Afscheidswens koning Albert: blijf samen

Afscheidswens koning Albert: blijf samen
20-07-2013 18:44 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL (Novum/AP) - De Belgische koning Albert heeft zijn afscheidsrede zaterdag aangegrepen om zijn landgenoten op het hart te binden bijeen te blijven. De 79-jarige vorst, die zondag plaatsmaakt voor zijn zoon Filip, vroeg ook aandacht voor de Europese eenwording en voor de Derde Wereld.

Albert somde in zijn feestrede, die de Belgische koning volgens traditie aan de vooravond van de Nationale Feestdag houdt, drie politieke en één wat persoonlijker afscheidswens op. Hij besloot zijn toespraak met een warme aanbeveling van zijn oudste zoon en opvolger. ''Omring de toekomstige koning Filip en de toekomstige koningin Mathilde met uw actieve medewerking en steun. Zij vormen een uitstekend koppel ten dienste van ons land en genieten mijn volle vertrouwen.''

De nieuwe koning lijkt weinig inwerktijd beschoren. De 53-jarige Filip krijgt binnen het jaar te maken met spannende verkiezingen waarin het Belgische staatsbestel zelf waarschijnlijk opnieuw ter discussie zal staan. Zijn vader, die in zijn twintig jaar op de troon zienderogen ouder werd en het regeren moe is, wees op het belang van de dialoog. Hij prees de huidige regering, die volgens hem zowel op economisch als staatkundig terrein de kunst van het compromis verstaat.

Ook in Alberts tweede wens, dat de Belgen blijven geloven in de Europese integratie, leken nationale kopzorgen door te klinken. Vooral Vlamingen, die zes van de bijna elf miljoen Belgen uitmaken, hebben meer met hun deelregering op dan met het federale bestuur in Brussel. Met de verscheidenheid in hun land, waarin sommige Belgen een miniatuur-EU zien, is lang niet iedereen gelukkig. Albert hamerde er voor een laatste keer op dat dat 'pluralisme' in zijn ogen juist waardevol is.
 


 

Ten slotte vroeg de vertrekkende vorst aandacht voor de ontwikkelingslanden. Vooral het geplaagde Centraal-Afrika, waar België decennialang een uitgestrekt koloniaal rijk bezat, mogen de Belgen niet vergeten.

Albert tekent zondagochtend op het koninklijk paleis in Brussel de akte van troonsafstand. Zodra Filip een kleine twee uur later in het parlement is beëdigd is hij de nieuwe koning der Belgen.