Clicky


Filip beëdigd als nieuwe koning der Belgen

Filip beëdigd als nieuwe koning der Belgen
21-07-2013 13:18 | Buitenland | auteur De Redactie

BRUSSEL(Novum/AP) - België heeft een nieuwe koning. Filip legde zondag in het parlement in de drie landstalen - Nederlands, Frans en Duits - de eed op de grondwet af. Hij volgde daarmee zijn even voordien afgetreden vader Albert II op.

In zijn eerste toespraak als koning roemde hij de recente staatshervorming, die 'de beslissingsmacht dichter bij burgers heeft gebracht'. Hij beloofde 'constructieve contacten' te onderhouden' met de bestuurders van de gewesten. Filips woorden leken een antwoord op het verlangen van vooral de Vlaamse regering voortaan nauwer met de koning samen te werken.

Filip dankte en loofde zijn ouders. Hij prees zich gelukkig met zijn vrouw, de nieuwe koningin Mathilde, met haar 'aangeboren zin voor menselijk contact'. Met hun vier kinderen 'beginnen we vol vertrouwen aan dit nieuwe hoofdstuk van ons leven', zei Filip.

Juist zijn rol als jonge vader maakt het hem gemakkelijker zich in zijn landgenoten te verplaatsen, stelde senaatsvoorzitster Sabine de Bethune, die de koning vervolgens toesprak. ''Dankzij hen staat u met beide voeten in het echte leven.'' Zij acht het nieuwe koningspaar heel geschikt om als bruggenbouwers op te treden in wat ze eufemistisch het 'rijkgeschakeerde' België noemde.

De voorzitters van de kamer van volksvertegenwoordigers en de senaat lazen de verenigde vergadering voor de eedaflegging eerst de akte van abdicatie voor. Die had Albert zondagochtend tijdens een plechtigheid in het Koninklijk Paleis in Brussel ondertekend.

Bij de aankomst van Filip in de bijzondere parlementszitting werd hij met applaus ontvangen. Een enkele republikeins gezinde parlementariër deed demonstratief niet mee. Het gros van de vooral Vlaams-nationalistische tegenstanders van de monarchie was echter thuisgebleven. De plechtigheid verliep zonder wanklank.

Na de toespraken klonk in de vergaderzaal het Belgische volkslied en de Europese hymne, en werden 101 kanonschoten gelost. Filip vroeg, net als zijn vader zaterdag, uitdrukkelijk de aandacht voor het 'Europese project'