Clicky


VVD-Kamerlid Johan Houwers stapt op om integriteitskwestie

VVD-Kamerlid Johan Houwers stapt op om integriteitskwestie
22-07-2013 15:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - VVD-Kamerlid Johan Houwers stapt op vanwege een integriteitskwestie. In een brief aan VVD-Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg schrijft hij dat de Rijksrecherche een onderzoek heeft ingesteld nadat aangifte tegen hem is gedaan omdat hij bij het afsluiten van een hypotheek voor zijn woning enkele jaren geleden onjuiste inkomensgegevens zou hebben verstrekt.

Houwers stelt in de brief de afgelopen weken te zijn 'geconfronteerd' met een discussie met een 'financiële instelling' over zijn hypotheek. De gegevens zouden zijn verstrekt voordat Houwers in oktober 2010 lid werd van de Tweede Kamer. Houwers ontkent de aantijgingen. Hij heeft naar eigen zeggen een verklaring over de gang van zaken afgelegd die wordt ondersteund door derden. "Maar een eerste gesprek leverde geen vergelijk op."

Daarna is aangifte gedaan, waarop de Rijksrecherche een onderzoek is gestart. Dat is gebruikelijk als sprake is van een Tweede Kamerlid. Houwers wil over de zaak verder niets kwijt, omdat het onderzoek nog loopt.

Houwers stelt dat hij lopende het onderzoek zijn functie als Tweede Kamerlid niet op 'passende wijze' kan invullen. "Als je zelf onderwerp van onderzoek bent, kun je moeilijk discussies en debatten over anderen en de belangen van anderen voeren." Het ter beschikking stellen van zijn zetel in de Tweede Kamer doet hij 'met pijn in het hart'.

De 55-jarige Houwers had onder meer ruimtelijke ordening, dierenwelzijn, jacht en bouwen in zijn portefeuille zitten. De getrouwde vader van vier kinderen was sinds oktober 2010 Tweede Kamerlid, en was dat tot september vorig jaar. Hij keerde in november terug in de Kamer, nadat een aantal partijgenoten was toegetreden tot het tweede kabinet-Rutte.

Hij was jarenlang makelaar en actief in de lokale politiek. Zo was hij gemeenteraadslid en gedurende acht jaar wethouder in Winterswijk. Ook was hij lid van Provinciale Staten van Gelderland. In een biografie stelde Houwers eerder de combinatie politiek en het bedrijfsleven 'nuttig' te vinden. "Je hebt meer begrip voor ondernemers en wat hun drive is en je leert ook de bestuurlijke kant kennen."

Aan integriteit wordt bij de VVD meer aandacht besteed nadat een aantal bestuurders in opspraak was gekomen. Zo trad VVD'er Jos van Rey (VVD) in oktober af als senator en als wethouder van Roermond omdat hij wordt verdacht van ambtelijke corruptie en schending van zijn geheimhoudingsplicht. Oud-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers staat daarnaast terecht voor corruptie.

In mei kondigde het hoofdbestuur aan dat er integriteitsregels komen die bestuurders en politici van de partij moeten ondertekenen. Tijdens een VVD-congres diezelfde maand werd een serie maatregelen gepresenteerd die het 'integriteitsbewustzijn' moet vergroten. Zo komt er een commissie die toe gaat zien op correct gedrag van VVD-politici.

Partijleider Mark Rutte zei toen dat de VVD het goede voorbeeld moet geven op het gebied van integriteit. Hij zei het logisch te vinden dat de VVD als grootste partij onder de loep wordt genomen en gaf aan dat VVD'ers die de grens overschrijden beter een andere functie kunnen zoeken.

Over de integriteitsdiscussie schrijft Houwers overigens dat de congresuitspraak er volgens hem in het kort op neerkomt dat bij twijfel over de integriteit een politiek vertegenwoordiger van de VVD zijn taken zou moeten neerleggen. Houwers stelt zich te conformeren aan de 'afgesproken denklijn'.

Partijleider Benk Korthals respecteert het besluit en vindt dat Houwers verstandig heeft gehandeld door terug te treden, laat een woordvoerder weten.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra laat in een reactie weten begrip te hebben voor het besluit van Houwers om terug te treden hangende het onderzoek van de Rijksrecherche. Zijlstra vindt het besluit verstandig en wijst erop dat als het onderzoek Houwers vrijpleit, niets zijn terugkeer in de Tweede Kamer in de weg staat.