Clicky


Overlast door noodweer in zuidoosten

Overlast door noodweer in zuidoosten
23-07-2013 22:56 | Weer | auteur De Redactie

(Novum) - Noodweer heeft dinsdagavond voor veel overlast gezorgd in Limburg en Noord-Brabant. De Limburgse brandweer werd volgens een woordvoerder overspoeld met telefoontjes over wateroverlast en omgewaaide bomen.

In het noorden van Limburg is vooral rondom Venray flink wat overlast ontstaan. Zo zouden mensen kampen met ondergelopen kelders. "In korte tijd is heel veel regen gevallen", aldus een zegsman. Hoeveel telefoontjes de brandweer precies heeft gehad, kon hij niet aangeven. Het waren er in ieder geval heel veel, stelde hij.

Ook in de omgeving van Weert ging het flink tekeer. Zo kreeg camping Wega in Weert te maken met omvallende bomen en wateroverlast. Voor zover bekend is niemand op de camping gewond geraakt. Ook elders uit Weert en omgeving kwamen dinsdagavond soortgelijke meldingen binnen.

Ook in het oosten van Brabant was sprake van ondergelopen kelders en straten. Vooral uit de gemeente Cuijk kwamen veel meldingen binnen, in totaal een stuk of twintig, laat een woordvoerder van de brandweer Brabant-Noord weten. Uit omliggende plaatsen kwamen nog eens circa tien meldingen.

In Cuijk ontplofte daarnaast in een fabriek een verdamper van een ammoniakleiding. Dat kwam mogelijk door een blikseminslag. Door de ontploffing ontsnapte ammoniak, die de brandweer heeft neergeslagen. Het lek is onder controle. Niemand is bij dit incident gewond geraakt. In de omgeving van de fabriek zijn geen gevaarlijke concentraties ammoniak aangetroffen. De brandweer is nog wel bezig de ontsnapte ammoniak die nog in de fabriek aanwezig is weg te krijgen.

Dinsdagavond vielen lokaal fikse buien met fikse windstoten van meer dan honderd kilometer per uur. Vooral in Limburg en Noord-Brabant was het raak. Volgens een woordvoerder van weeronline.nl viel in het oosten van Brabant lokaal zelfs 55 millimeter neerslag. "Dat is in sommige maanden het maandgemiddelde."

In Limburg viel in een halfuur tot drie kwartier tijd lokaal dertig tot 35 millimeter regen, terwijl enkele kilometers verderop niets viel. "Omdat op grote hoogte weinig wind staat, verplaatsen de buien zich nauwelijks, waardoor lokaal flink veel regen kan vallen."