Clicky


Edward Snowden mag weg van vliegveld

Edward Snowden mag weg van vliegveld
24-07-2013 16:58 | Buitenland | auteur De Redactie

MOSKOU (Novum/AP) - Klokkenluider Edward Snowden kan de transitzone op het vliegveld Sheremetjevo bij Moskou verlaten. Hij heeft daartoe toestemming ontvangen van de Russische immigratiedienst. Desondanks verlaat hij het vliegveld vandaag nog niet, aldus zijn raadsman Anatoly Koetsjerena. Nog niet alle papierwerk is afgerond.

Waar Snowden, die sinds 23 juni vastzit op het vliegveld, naar toe gaat als alle papieren in orde zijn gemaakt wordt om veiligheidsredenen geheimgehouden.

Snowden vroeg op 16 juli tijdelijk asiel aan in Rusland. Hangende de procedure, die drie maanden kan duren, heeft de Amerikaan nu toestemming Rusland formeel te betreden. Hij kan gedurende de procedure niet uitgeleverd worden. De Verenigde Staten hadden daarom gevraagd.

Snowden onthulde dat de Amerikaanse geheime dienst NSA op grote schaal telefoon- en dataverbindingen aftapt. Justitie in de VS wil hem aanklagen wegens verraad en diefstal.

Snowden was op 23 juni onderweg vanuit zijn schuilplaats Hong Kong naar Ecuador met een tussenstop in Moskou. Omdat de VS zijn paspoort introkken kon hij niet verder. De transitzone geldt als internationaal gebied. De Russen beweerden op grond daarvan dat zij Snowden niets konden doen.