Clicky


Royal HaskoningDHV wint opdracht openbaar vervoer Dammam, Saoedi-Arabië

Royal HaskoningDHV wint opdracht openbaar vervoer Dammam, Saoedi-Arabië
25-07-2013 09:24 | Algemeen | auteur De Redactie

Royal HaskoningDHV heeft samen met joint venture-partner Mshari Al-Shathri Engineering Consultant van het Saoedi-Arabische ministerie van Transport de opdracht gekregen voor een haalbaarheidsstudie en een voorlopig ontwerp voor het eerste openbaarvervoersysteem voor de stad Dammam. Doel is het aantal files te verminderen en de leefomgeving te verbeteren.

In de afgelopen jaren heeft het stedelijk gebied van Dammam en Khobar een aanzienlijke groei doorgemaakt. Het aantal inwoners bedraagt nu ongeveer 2 miljoen. Door het toenemende autogebruik zijn files aan de orde van de dag, en op basis van de huidige groeicijfers voorspellen deskundigen dat Dammam binnen enkele jaren te maken krijgt met een verkeersinfarct.

Openbaar vervoer aanmoedigen

De staatssecretaris van Transport, dr. Abdul Aziz Al-Ohaly zei: "We beseffen dat we de mensen moeten aanmoedigen gebruik te maken van het openbaar vervoer om de mobiliteit te verbeteren, het aantal files en de geluidsoverlast terug te dringen, en om de luchtvervuiling te verminderen."

"In deze door auto's gedomineerde stad, waar benzine niet meer dan 15 cent per liter kost, bestaat praktisch geen openbaar vervoer", aldus Nils den Hartog, projectmanager bij Royal HaskoningDHV. "Een belangrijke uitdaging van dit project zal de succesvolle introductie van een dergelijk systeem zijn."

Lightrail en bussen

Het project omvat een haalbaarheidsstudie en een voorlopig ontwerp voor een combinatie van 50 km lightrail, 110 km Bus Rapid Transit-systeem en 350 km shuttlebussen in het stedelijk gebied van Dammam en de internationale luchthaven King Fahd.
De aanpak zal multidisciplinair zijn en omvat OV-planning, ontwerp van de infrastructuur, stedelijke integratie, operationele planning, opstelling van de businesscase en inkoopstrategie.

Het contract is gegund aan een joint venture tussen het Saudische Mshari Al-Shathri Engineering Consultant en Royal HaskoningDHV via diens kantoor SADECO in Saoedi-Arabië. Het projectteam zal nauw samenwerken met het Saoedische ministerie van Transport en de gemeente Dammam.