Clicky


Jeroen Blijlevens bekent doping en stapt direct op bij Belkin

Jeroen Blijlevens bekent doping en stapt direct op bij Belkin
25-07-2013 15:31 | Sport | auteur De Redactie

(Novum) - Ploegleider Jeroen Blijlevens moet per direct vertrekken bij Belkin. De oud-renner bekende donderdag in een gesprek met de directie doping te hebben gebruikt. Dat laat de wielerploeg weten. De Franse Senaat publiceerde woensdag een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat Blijlevens doping heeft gebruikt tijdens de Tour de France van 1998.

Belkin zegt te betreuren dat Blijlevens eerder dit jaar geen gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheden van het dopingconvenant om een bekentenis te doen. Het team ziet daarom geen toekomst meer voor hem bij de ploeg.

In een open brief zegt Blijlevens dat het moeilijk is om fouten toe te geven. "Velen zullen teleurgesteld in mij zijn en dat respecteer ik", schrijft hij. "Vaak is mij gevraagd of ik ooit doping heb genomen, altijd heb ik ontkend. Je geeft natuurlijk niet graag toe dat je doping heb gebruikt."

"Dit jaar moest iedereen die werkzaam was bij een van de drie Nederlandse ploegen of KNWU een verklaring ondertekenen en aangeven of je ooit met doping in aanraking was geweest. Als je op dat moment toegaf kreeg je een halfjaar schorsing en kon je later je werkzaamheden hervatten. Ik heb toen de keuze gemaakt om de vier vragen met nee te beantwoorden. Ik heb hiervoor gekozen omdat je enerzijds niet graag toegeeft en anderzijds de afweging maakt wat de consequenties zijn om een half jaar niet te werken", aldus Blijlevens.

"Onze ploeg was op zoek naar een sponsor en het was niet zeker of Blanco in 2014 nog zou bestaan. Als ik zou bekennen dan zou ik maar drie maanden (buiten het wegseizoen) mijn beroep als ploegleider kunnen uitvoeren in 2013. Ik heb de keuze gemaakt om aan de slag te gaan en mijzelf te bewijzen. Mocht de ploeg toen al zeker zijn geweest van een sponsor tot en met 2015, dan zou ik wellicht een ander keuze hebben gemaakt."

Blijlevens zegt daarnaast dat het wielrennen anno 2013 goed bezig is. "Dit is zeker te danken aan de nieuwe generatie. Graag was ik in deze tijd wielrenner geweest en ik ben ervan overtuigd dat vele renners van mijn tijd er zo over denken."