Clicky


'Flop met Haags aardwarmteproject kost miljoenen'

'Flop met Haags aardwarmteproject kost miljoenen'
27-07-2013 10:12 | Financieel | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - Een miljoenenproject om vierduizend woningen in Den Haag van aardwarmte te voorzien is mislukt. Het faillissement van het project is vrijdag aangevraagd, laat de gemeente Den Haag zaterdag weten. De gemeente, drie woningcorporaties en het rijk hebben in totaal 21 miljoen euro in het project gestoken.

De gemeente Den Haag en woningcorporaties Staedion, Vestia en Haag Wonen legden elk 2,5 miljoen euro in. Of de partijen dat geld nu kwijt zijn, zoals het AD zaterdag schreef, wil een woordvoerder van de gemeente niet bevestigen. "Dat hangt ervan af hoe het faillissement wordt uitgesproken en of een doorstart lukt."

De mislukking van het project wordt onder meer toegeschreven aan de crisis op de huizenmarkt. Daardoor moest de ambitie van vierduizend woningen worden opgegeven. Het zou nu nog slechts om een paar honderd huizen gaan, waardoor het project niet rendabel is. Ook waren er technische problemen bij het winnen van warmte uit de aarde.

Ook wat er met de miljoenensubsidie van het rijk gebeurt, is onduidelijk. Mogelijk draaien de gemeente en de drie corporaties daar nu ook voor op.

Toen nog kroonprins Willem-Alexander opende ruim een jaar geleden de aardwarmtecentrale van het project. Daarmee werden de eerste driehonderd woningen aangesloten. Wat een faillissement voor deze gebruikers betekent durft de zegsvrouw van de gemeente niet te zeggen.