Clicky


Doodrijder Donnie Rog moet toch de cel in

Doodrijder Donnie Rog moet toch de cel in
02-08-2013 13:26 | Binnenland | auteur De Redactie

DEN HAAG (Novum) - De man die de 13-jarige Donnie Rog heeft doodgereden moet de cel in. De rechtbank in Den Haag veroordeelde Milen Y. vrijdagmiddag tot een celstraf van zeven maanden. Het vonnis valt hiermee hoger uit dan de eis. Het Openbaar Ministerie had een werkstraf geëist van 240 uur.

De 21-jarige Bulgaar Milen Y. kreeg behalve de zeven maanden cel ook een voorwaardelijke straf van twee maanden, met een proeftijd van zes jaar. Ook is hij vier jaar zijn rijbewijs kwijt. Ook dat pakt hoger uit dan de eis. Justitie had een voorwaardelijke celstraf van vier maanden en drie jaar rijontzegging geëist.

De rechtbank acht bewezen dat Y. veel te hard heeft gereden en daarmee een grove snelheidsovertreding heeft begaan. "Hij heeft zeer onvoorzichtig en onoplettend gehandeld." Het gedrag van de man is 'zeer laakbaar'. Dat de Bulgaar na het ongeluk is doorgereden, vindt de rechtbank 'onbegrijpelijk'. Het levert hem een maand gevangenisstraf op.

Omdat de proeftijd voor de voorwaardelijke straf nog twee jaar doorloopt nadat Y. weer de weg op mag, hoopt de rechter dat de Bulgaar zijn rijgedrag verbetert. Mocht hij in die tijd wederom in de fout gaan, moet hij mogelijk opnieuw de cel in.

Het OM laat in een reactie weten dat de rechtbank de feiten anders heeft beoordeeld. Waar de officier van justitie vond dat Y. zich 'aanmerkelijk onvoorzichtig' heeft gedragen - de lichtste vorm van schuld - vindt de rechter dat hij een 'grove verkeersfout' heeft gemaakt. "Zij gaan een stapje hoger zitten in de schuld", licht persofficier Laurien van Haeringen toe.

Donnie werd vorig jaar doodgereden in Den Haag. De rechtszaak liep twee weken geleden volledig uit de hand toen de advocaat tijdens de zitting namens de verdachte excuses aanbood. Een groot deel van het aanwezige publiek probeerde toen de verdachte aan te vallen. Daarbij werd ook met stoelen gegooid.

De rechter hekelde het optreden van de nabestaanden. Het oordelen over de straf die moet worden opgelegd is uitsluitend aan de rechter, zei hij. Hij noemde het optreden niet-aanvaardbaar. Bij het opstellen van het vonnis heeft hij het optreden van de nabestaanden op geen enkele wijze laten meewegen, zei hij.

Of het OM in beroep gaat, is nog niet bekend. "Wij gaan het vonnis eerst goed bestuderen", zei Van Haeringen. "Daar kan ik nu nog niets over zeggen."