Clicky


SBM Offshore uitblinker op groen Damrak

SBM Offshore uitblinker op groen Damrak
08-08-2013 19:37 | Algemeen | auteur De Redactie

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs heeft donderdag de weg omhoog hervonden na twee sessies van verlies. De AEX won 0,7 procent op 372,14 punten. Daarmee kwam de Amsterdamse hoofdgraadmeter tekort om het jaarrecord van 372,52 punten van maandag te breken.

Tijdens de handel noteerde de AEX nog wel op een hoogste koers van 373,52 punten.

In de AEX werden twintig fondsen hoger verhandeld tegenover vijf fondsen lager. Uitblinker was SBM Offshore met een dagwinst van 8,3 procent. De oliedienstverlener verhoogde na beter dan verwachte halfjaarcijfers de outlook voor de rest van dit jaar.

Analist Quirijn Mulder van ING sprak van geweldige resultaten en handhaafde SBM Offshore op de lijst van favoriete aandelen in de Benelux. Ook PostNL had een goede dag en won 5,9 procent. Het aandeel zat sinds de tegenvallende halfjaarrapportage eerder deze week in de lappenmand.

Bij de dalers gingen Aegon en Corio aan kop met verliezen van respectievelijk 3,0 en 4,2 procent. In beide gevallen lagen tegenvallende resultaten ten grondslag aan de koersverliezen.

Aegon verraste beleggers met een onverwachte daling van de nettowinst over het tweede kwartaal. De positieve stemming op de beurzen leidde tot boekverliezen voor de verzekeraar die zich had ingedekt tegen koersdalingen.

Corio verloor nadat het vastgoedbedrijf woensdag nabeurs meldde dat het directe resultaat in 2013 lager uitkomt dan in 2012. Bank Degroof haalde daarop Corio van de kooplijst.

In de AMX (+1,3 procent) domineerde het groen eveneens de koersenborden. De grondstof gerelateerde bedrijven Aperam en AMG gingen aan kop met koerswinsten van respectievelijk 4,7 en 7,1 procent.

Het grootste koersverlies kwam voor rekening van pennystock Pharming Group met 0,8 procent.

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerde de Dow Jones Index 0,1 procent lager op 15.449,80 punten. De breder samengestelde S&P500 Index won juist 0,1 procent en techbeurs Nasdaq koerste zelfs 0,4 procent hoger.