Clicky


Facebook maakt jongeren ongelukkiger

Facebook maakt jongeren ongelukkiger
15-08-2013 11:00 | Binnenland | auteur De Redactie

(Novum) - Jongeren die gebruikmaken van Facebook worden daar een beetje ongelukkiger van. Het gebruik van het sociale netwerk heeft een directe invloed op het gevoel van jongeren en hoe tevreden zij zijn met hun leven. Facebook zou niet voldoende zijn om aan de menselijke drang voor sociale interactie te voldoen. Dat concluderen twee psychologen in hun onderzoek dat gepubliceerd is in het vakblad Plos One.

De onderzoekers denken dat de invloed vrij klein is, 'hooguit een paar procent'. Toch is het onderzoek volgens hen relevant, want het sociale netwerk heeft een systematische invloed op het welzijn van jongeren. Hoe goed of slecht iemand zich voelt is volgens hen afhankelijk van een groot aantal factoren.

Voor het onderzoek volgden zij twee weken lang 82 Amerikaanse studenten. Elke dag kregen de proefpersonen vijf sms'jes met vragen over hun gevoelens, Facebookgebruik en of zij fysiek sociaal contact hadden gehad. Uit de resultaten bleek dat jongeren die gedurende die periode veel op Facebook zaten (Iets) ongelukkiger werden.

Diezelfde resultaten bleven ook naar voren komen toen de psychologen rekening gingen houden met de hoeveelheid vrienden, eenzaamheid en sekse van de proefpersonen. De psychologen vermoeden dat een tekort aan beweging en jaloezie ten grondslag liggen aan de daling van het welzijn van de facebookende jongeren.