Clicky


Seizoenseffecten dragen bij tot herstel van de transportprijzen

Seizoenseffecten dragen bij tot herstel van de transportprijzen
20-08-2013 09:56 | Financieel | auteur De Redactie

Uit de zestiende editie van de Transport Market Monitor van Transporeon en Capgemini Consulting blijkt dat de transportprijzen in het tweede kwartaal met 11,5% zijn gestegen in vergelijking met het eerste kwartaal. De index van de transportprijs herstelde sterk van het lage niveau in het vorige kwartaal. Sinds de start van de TTM in 2008 is dit de op een na grootste stijging die gemeten werd. Toch ligt de prijsindex nog steeds lager dan in het tweede kwartaal van 2008.

Belangrijkste punten uit het rapport

  • De prijsindex steeg in het tweede kwartaal van 2013 met 11,5% (index 100.6) vergeleken met de prijsindex in het eerste kwartaal (index 90.2)
  • In vergelijking met het indexniveau van het tweede kwartaal in 2012 (index 99.4), steeg de prijsindex met 1,2%
  • In het tweede kwartaal van 2013 is de dieselindex gezakt tot 103.8 (-1,8%). Vergeleken met de hoge index in het derde kwartaal van vorig jaar, zijn de prijzen nu substantieel verlaagd (daling van 5,9%)
  • De capaciteitsindex is in het tweede kwartaal van 2013 gezakt (-32,9%), momenteel staat het op exact hetzelfde niveau als een jaar geleden: index 78.2
  • De geringe capaciteit heeft ervoor gezorgd dat de index van de transportprijzen is gestegen, ondanks de daling van de benzineprijzen

 

Dennis Wereldsma, Managing consultant Logistics bij Capgemini Consulting en medeauteur van het rapport, zegt: “Het ziet ernaar uit dat het optimisme terug is in de transportmarkt. Wel zien we dat er meer volatiliteit is in de transportprijzen, wat het resultaat kan zijn van frequentere  prijsonderhandelingen en kortere contracttermijnen. Verladers houden niet langer vast aan lange termijn tarieven als zij niet zeker weten hoe de markt zich gaat ontwikkelen. Zowel verladers als vervoerders zouden een compromis moeten vinden  tussen stabiliteit en prijzen. Voor de continuïteit in de supply chain is het essentieel dat beide partners hier een balans in vinden.”

Peter Förster, Managing Director van Transporeon, voegt toe: “In het laatste kwartaal hebben we de op een na grootste stijging in transportprijzen waargenomen sinds 2008. Dit toont aan dat het prijsniveau stijgt en waarschijnlijk zal blijven stijgen, hoewel we nog steeds op een lager niveau zitten dan vijf jaar geleden. We waren verrast te zien dat het prijsniveau in mei hoger was dan het prijsniveau in juni. Dit is waarschijnlijk te verklaren door enkele korte weken, een aantal feestdagen vond dit jaar al vroeg plaats.”

Het volledige rapport is in te zien via http://www.transportmarketmonitor.com/